Kanta-Häme

Lomautukset uhkaavat Tavastiaa syksyllä

Ammattiopisto Tavastia joutuu sopeuttamaan toimintaansa talouden kiristymiseen. Tämä saattaa johtaa syksyllä lomautuksiin.

Tavastiassa on käyty kahdeksan viikon ajan yt-neuvotteluja. Kuntayhtymän hallitus päätti tällä viikolla hyväksyä yt-neuvotteluiden seurauksena annettavat lomautusvaroitukset ja siirrot toisiin tehtäviin.

Irtisanomisiin ei ainakaan tässä vaiheessa jouduta. Lomautusvaroitus on tulossa 18 työntekijälle pääosin aikuiskoulutuksen puolella.

– Täysin varmaa ei ole, että lomautukset toteutuvat, koska työvoimakoulutuksessa on meneillään murroskausi. Sen vuoksi ei ole varmuutta syksyn koulutuksista, kuntayhtymän johtaja Jouni Haajanen sanoo.

Säästötoimina pääosa tänä vuonna päättyvistä määräaikaisista työsopimuksista jätetään uusimatta tänä vuonna. Niitä on 25.

Eläkkeelle jää vuosina 2016-2018 niin ikään 25 työntekijää. Tilalle ei ole tarkoitus palkata uutta henkilöstöä. Sisäisin siirroin on löytynyt uusia tehtäviä kuudelle henkilölle.

Talousahdingon syynä on valtion politiikka vähentää opiskelijapaikkoja ammatillisesta koulutuksesta. Viime ja tänä vuonna Tavastiasta paikat vähenevät yhteensä 160 paikalla.

Tähän asti järjestämisluvan ylittävistä paikoista on saatu rahoitus vuoden lopussa. Nyt sitä ei enää tule. Kuitenkin nuorisoasteen paikoista on Tavastiassa kova kysyntä.

Myös ns. yksikkörahaa on tänä vuonna leikattu kolmella prosentilla ja ensi vuonna 10-12 prosentilla.

Vuonna 2017 leikkausten yhteenlaskettu vaikutus on Tavastiassa 3,2 miljoonaa euroa.

Haajasen mukaan nyt sovituilla henkilöstötoimilla saadaan kokoon 2,8 miljoonaa kolmessa vuodessa. Esimerkiksi yhteiskuntasopimuksella olisi hänen mukaansa Tavastialle noin 200 000 euron merkitys.

– Näin suuressa talossa tilanne elää koko ajan. Nuorisoasteen koulutuksesta on paljon kysyntää ja tavallaan meillä on työvoimapulakin lähellä. Jos työvoimakoulutus selkiintyy, se voi parantaa tilannetta. HÄSA

Päivän lehti

19.10.2020

Fingerpori

comic