Kanta-Häme

Lomautusmenettelyn muutos lisää työttömiä työnhakijoita

Lomautusmenettelyn muutos nostaa tilastoissa kokoaikaisesti lomautettujen lukumäärää, kertoo Hämeen elinkeinoelämä-, liikenne- ja ympäristökeskuksen raportti. Samalla nousee myös työttömien työnhakijoiden lukumäärä.

Lomautusmenettely yhdenmukaistui 1. heinäkuuta. Jako henkilökohtaisesti lomautettuihin ja ryhmälomautettuihin poistui. Nyt kaikki lomautetut ilmoittautuvat itse työnhakijoiksi työ- ja elinkeinotoimistoon. Aiemmin vain henkilökohtaisesti lomautetut ilmoittautuivat itse TE-toimistoon, ja työnantaja ilmoitti ryhmälomautetut.

– Aiemmin ryhmälomautetut eivät näkyneet tilastoissamme, kertoo Hämeen työ- ja elinkeinotoimiston johtaja Harri Jokinen.

Hän uskookin, että lomautusmenettelyn muutos on tehty osin siksi, että valtiolla on tarve saada tilastoja myös ryhmälomautuksista.

Heinäkuun lopussa Hämeen TE-toimiston työttömistä työnhakijoista oli henkilökohtaisesti lomautettuja 1 101, mikä on 363 enemmän kuin vuosi sitten. Koko maassa lomautettuja oli 18 407, mikä on 6 746 enemmän kuin vuosi sitten.

Heinäkuun työttömyysaste oli Hämeen ely-keskuksen alueella 12,8 prosenttia ja koko maassa 12,2 prosenttia.

Erityisryhmät syrjäytymisvaarassa

Hämeessä syrjäytymisvaarassa olevien ryhmien työttömyys on kasvussa. Suurin syrjäytymisuhka on työttömillä alle 25-vuotiailla, ulkomaalaisilla työttömillä, pitkäaikaistyöttömillä sekä vammaisilla ja pitkäaikaissairailla työttömillä.

Hämeessä alle 25-vuotiaiden työttömien määrä ensimmäisellä vuosipuoliskolla oli 2 778, ulkomaalaisten työttömien määrä 1 591 ja vammaisten ja pitkäaikaissairaiden työttömien määrä 3 870. Kaikkien syrjäytymisuhan alla olevien ryhmien työttömyys on lisääntynyt. Ulkomaalaisten työttömien määrä on jopa yli kaksinkertaistunut vuodesta 2006. (HäSa)

Päivän lehti

31.5.2020