Kanta-Häme

Lopella karkasi kuukausi sitten 15 hiehoa, joista neljä vaeltaa edelleen kateissa

Lopella sijaitsevan Huitin tilan omistamia hiehoja on karkuteillä.

Hieho on sukukypsä ja poikimaton, naaraspuolinen nauta.

Yhteensä 15 hiehoa karkasi noin kuukausi sitten, kun niitä oltiin viemässä kesälaitumelle Vojakkalaan.

Kun hiehoja otettiin autosta ulos, ne juoksivat laidunaluetta ympäröivän aidan läpi ja karkasivat. Yhdeksän hiehoa saatiin nopeasti kiinni.

 

Loput kuusi hiehoa villiintyivät täysin. Kolme hiehoista muodosti lauman, yksi lähti omille teilleen ja kaksi katosi kokonaan.

Rekka törmäsi kesäkuun lopulla kolmen hiehon laumaan 54-tiellä, kun hiehot vaelsivat tielle Rengon puoleisesta metsästä.

Yksi hiehoista kuoli välittömästi. Poliisit etsivät kahta loukkaantunutta, joista toinen saatiin hiljattain kiinni. Kyseinen hieho on kunnossa ja takaisin laitumella.

Hieholauman kolmannesta jäsenestä on näköhavaintoja, ja sitä on yritetty saada kiinni. Maanviljelijä Mikko Ranta-Huitin mukaan tilanne on todella vaikea.

– Kyseinen hieho on mennyt metsien kautta Portaaseen päin, jossa sitä yritetään pyydystää. Olimme kerran jo lähellä saada sen kiinni, mutta nyt hieho on taas hävinnyt. Ne pulpahtavat esille vaikeista paikoista, Ranta-Huitti kertoo.

Kolme täysin kadonnutta hiehoa ovat edelleen kateissa, eikä niistä ole näköhavaintoja. Ranta-Huitti pelkää, että ne ovat hukkuneet esimerkiksi järveen tai lampeen.

 

Monenlaiset konstit ovat olleet käytössä, kun hiehoja on yritetty saada kiinni.

Tavallisten paimenkoirien käyttäminen on mahdotonta. Vaarana on, että vapaana oleva koira juoksisi auton alle.

– Nyt olemme löytäneet nautaetsijäkoiria, jotka tulevat apuun heti, kun pääsevät. Nautoja on karannut paljon Suomessa, joten koirat ovat todella työllistettyjä, Ranta-Huitti toteaa.

 

Ranta-Huitti sanoo, että on tärkeää saada havaintoja karanneista hiehoista. Hän muistuttaa, että niiden kiinniottaminen on syytä jättää ainoastaan ammattilaisten tehtäväksi.

– Hiehoista tulee muuten entistä säikympiä. Yksittäisen naudan pyydystäminen on todella vaikeaa ja pelkäämme, että se on kolarissa loukkaantunut, Ranta-Huitti kertoo.

Hän myös toivoo, että ihmiset eivät levittäisi sosiaalisessa mediassa kuvia eläimistä, jotka eivät edes ole heidän.

Ranta-Huitin mukaan tilanne huononee koko ajan. Jos kolarissa karannutta hiehoa ei saada pian kiinni, siitä tulee villieläin ja se joudutaan ampumaan.

– Naudan nimi on Nalle ja se on ollut aina todella kesy. Siksi on ihme, että se ei ole päästänyt ketään lähelle, Ranta-Huitti harmittelee.

Tapaus ei ole ainoa laatuaan. Hausjärvellä katosi viime vuonna kolme hiehoa, joita ei koskaan löydetty. HäSa