Kanta-Häme

Lopella perunaa löytyy kahvileivästäkin

Punaisen vajan seinässä komeileva upouusi kyltti kertoo Räyskäläntien saaneen Kahvila Perunakuopan. Lattialle levitetyt iloiset räsymatot, valkeaksi kalkitut seinälaudat ja herkullisten leivonnaisten tuoksu pakottavat poikkeamaan ja hengähtämään.

Räyskälän kyläyhdistys mietti talvella, kuinka kylälle saataisiin yhteistuumin kesämukavaa. Kyläläiset ovat menettäneet entisen kokoontumispaikkansa vanhalla koululla eli Räyskälän leirikeskuksessa, jonka kunta myi luontomatkailuyrittäjälle.

– Tässä tämä perunakuoppa seisoo tien varressa ja on ainoa rakennus, joka voidaan ottaa helposti kesäkäyttöön. Siitä se idea lähti, kertoo perunatilaa viljelevä Tapio Pietilä.

 

Räyskäläntie pölisee jo iloisesti satojen viikonlopunviettoon saapuvien kesäasukkaiden käytössä. Kylän vakituinen reilun 50 asukkaan joukko kymmenkertaistuu kesäajaksi.

Perunakuoppa on nyt täydessä käytössä läpi vuoden. Syksyllä avataan lattialuukku ja varastoidaan perunat kuoppaan talveksi. Keväällä ne otetaan ylös liiterin puolelle itämään ennen istutusta.

– Sitten alkaa taas kesäkahvilan sisustaminen näillä lainaksi tai lahjaksi saaduilla kalusteilla, kertoo Elisa Pietilä.

Leipuri ja kondiittori Elisa Pietilä loihtii makeat herkut kahvilaan, muttei suinkaan yksin. Kymmenkunta ahkeraa leipuria ideoi, kokeilee ja paistaa suolaista ja makeaa kahvileipää.

– Koko kahvilan perusjuttu on, että kaikki tehdään itse, kertoo erityisesti suolaisiin tarjottaviin vihkiytynyt Eila Pietilä.

 

Kahvilatoimikunnassa ahkeroiva, Helsingistä Räyskälään eläkepäiviksi muuttanut Marjatta Pasanen kertoo kahvilan olevan tänä kesänä auki lauantaisin. Työvuorot on jaettu talkoolaisten kesken.

Viralliset avajaiset pidetään lauantaina 9. kesäkuuta, mutta koekäyttö suoritettiin jo toukokuun ravintolapäivänä.

– Ainakin ensimmäisen lauantain perusteella tämä tuntuisi saavan iloisen vastaanoton. Tarjolla oli hampurilaisia, joita myytiin yli sata. Lisäksi kahvittelijoita oli sen verran, että arvelemme lähes kävijöitä olleen lähes 200, miettii Elisa Pietilä.

Koska kahvila toimii perunatilan perunakuopassa, perunaa pitää löytyä kahvileivästäkin. Eila Pietilän kehittelemiä perunaiseen hiivaleipätaikinaan leivottuja kasvis- ja pizzapiiraita saa läpi kesän. Myös Elisa Pietilä lupaa sekoitella perunasta makean herkkupalan.

 

Isäntä Tapio Pietilä valmistautuu kaivamaan varhaisperunaa kahvilaan myyntiin. Tiedossa on ainakin uutuuslajike Jussia, mutta myös Arrow-lajiketta, Ariellia sekä Solistia.

Tilalla kasvatetaan vain varhaisperunaa, jota loppilaiset ovat voineet tähän mennessä ostaa vain kirkonkylän kaupoista. Nyt omalla kylällä päästään ensi kertaa ostamaan ja maistelemaan juuri pellolta nostettua uutta perunaa.

– On pellolle kylvetty hernettäkin kahvilamyyntiin samoin kuin tilliä ja sipulia. Hyllyille saadaan ainakin täysjyvävehnä- ja -ruisjauhoja sekä hunajaa, Tapio Pietilä lupaa.

Muutenkin kahvilasta tulee kylälle pieni suoramyyntipiste, sillä tarkoitus on antaa hyllytilaa oman kylän käsitöille ja tuotteille. HÄSA