Kanta-Häme

Lopella tehtiin aloite kansanäänestyksestä

Riihimäen seudulla laadittu kolmen kunnan yhdistymissopimus tulee kunnanhallitusten käsittelyyn touko-kesäkuun vaihteessa.

– Sen jälkeen sopimusesitys asiakirjoineen on julkinen, sanoo kuntarakenneselvityksen neuvottelutyöryhmän puheenjohtaja, loppilainen Seppo Kuparinen (kesk.).

Ennakkoon sovitun aikataulun mukaisesti Riihimäen, Hausjärven ja Lopen valtuustot käsittelevät yhdistymissopimusta sekä siihen liittyvää talousraporttia ja muita asiakirjoja kokouksessaan 8. kesäkuuta.

Tämän jälkeen asiakirjat tulevat nähtäville heinäkuun loppuun saakka ja kuntalaisille järjestetään myös kuntakohtaiset kuulemis- ja tiedotustilaisuudet asiasta.

Tarkoitus on, että seudun valtuustot päättävät 28. syyskuuta, toteutetaanko kuntaliitos vai ei.

Lopen valtuustossa tehtiin maanantaina valtuustoaloite neuvoa-antavan kansanäänestyksen järjestämisestä osana kuntaliitosneuvotteluja. Aloitteen teki Kari Maunula (kok.).

Seppo Kuparinen kertoo, että asia on Lopen valtuuston käsissä, eli se päättää mahdollisen äänestyksen järjestämisestä.

– Siinä saattaa tulla melkoinen kiire, jos aikataulusta halutaan pitää kiinni.

Lain mukaan neuvoa-antava kansanäänestys voidaan toimittaa aikaisintaan 60 päivän päästä siitä, kun valtuusto on päättänyt äänestyksen järjestämisestä. Samassa yhteydessä on päätettävä äänestyksen ajankohta ja äänestäjille esitettävät vaihtoehdot.

Hausjärvelläkin väläyteltiin neuvoa-antavan kansanäänestyksen mahdollisuutta ainakin vielä viime syksynä. Kunnanjohtaja Aleksi Heikkilän mukaan mitään virallista avausta tähän suuntaan ei kuitenkaan ole tehty.

– Minulla on se käsitys, että kuntarakenneselvityksen valmistelussa mukana olevat luottamushenkilöt ovat puoluekannasta riippumatta sillä kannalla, ettei kansanäänestyksiä järjestettäisi.

Heikkilän mukaan muualta kertyneet kokemukset ovat osoittaneet, ettei neuvoa-antava kansanäänestys ole välttämättä ongelmaton. Osa kuntalaisista pitää sen tulosta sitovana, vaikkei se sitä olekaan. HÄSA

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic