fbpx
Kanta-Häme Loppi

Lopella toiveena saada kuntaan oma lääkäri jo kevääksi, budjetissa erillinen raha tätä varten

Budjetin tulot on nyt arvioitu aiempaa rohkeammin, mutta silti vähän alakanttiin. Loppi tähtää kesäkuntien ykköseksi Kanta-Hämeessä.

Lopella toivotaan, että pitkään kaivatut lääkäripalvelut saadaan palautettua omaan kuntaan jo ensi keväänä eikä vasta syksyllä.

Tätä varten kunnan ensi vuoden budjettiin on varattu erillinen määräraha, vaikka Lopen ja naapuri Hausjärven lääkäripalveluiden paluu rahoitetaan muuten Riihimäen seudun terveyskeskuskuntayhtymän budjetista.

– Kunnan budjettiin on varattu 160 000 euron suuruinen määräraha puolen vuoden ajalle. Toki tiedossa on, että lääkäreistä on pulaa kaikkialla, eli rekrytointi voi olla vaikeaa, mutta toiveena on silti kevät, kertoo Lopen kunnanhallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Timo Heinonen (kok.).

Esitys syntyi ilman äänestyksiä

Lopen budjetista järjestettiin tiedotustilaisuus tiistaiaamuna. Heinonen kertoo, että viikko sitten maanantaina hyväksytty kunnanhallituksen budjettiesitys syntyi harvinaisen sopuisasti.

– Taustalla on viranhaltijoiden ja lautakuntien hyvä valmistelu, mutta myös kunnanhallitus oli yksituumainen. Budjettiesitys saatiin kasaan ilman ainuttakaan äänestystä, Heinonen kertoo.

Juttu jatkuu taulukon jälkeen.

Lopen talousarvio 2022   
talousarvio 2022:talousarvio 2021:tilinpäätös 2020:
verotulot: (milj. e)31,729,630,0
valtionosuudet: (milj. e)18,017,018,7
toimintakate: (milj. e)-47,4-44,3-42,3
nettoinvestoinnit: (milj. e)-4,6-4,0-1,0
vuosikate: (milj. e)2,12,36,2
lainat vuoden lopussa: (milj. e)18,121,918,6
lainat/asukas: (€)2 3302 8722 368
kuntavero 2022:21,5
yleinen kiinteistöveroprosentti:1,0
vakituisen asunnon kiinteistövero:0.41
vapaa-ajan asunnon kiinteistövero:1,0
rakentamaton tontti:3,0

 

Lopen ensi vuoden budjetti on niukasti eli 800 euroa ylijäämäinen. Sekä kunnan tulojen että käyttömenojen arvioidaan kasvavan tästä vuodesta selvästi.

– Meillä esimerkiksi verotulot on aiempina vuosina arvioitu aina todella reilusti alakanttiin. Nyt olemme lähempänä valtion ja Kuntaliiton ensi vuoden ennusteita, kertoo kunnanjohtaja Mikko Salmela.

– Kaikilla toimialoilla kulut kasvavat jonkin verran, kertoo talous- ja hallintojohtaja Jenny Saarela.

Paloasema ja liikuntahalli

Loppi palkkaa ensi vuonna esimerkiksi vanhustenhuoltoon lisää työntekijöitä niin, että hoitajamitoitus nousee 0,7:ään. Lisäksi palkataan muun muassa uusi sosiaalityöntekijä sekä lapsi- ja perheohjaaja.

Investoinnit ovat ensi vuonna Lopella tavanomaista korkeammat. Kunnan kaksi mittavinta hanketta ovat uuden paloaseman ja liikuntahallin rakentaminen.

– Näissä molemmissa rahoitukseen oli varauduttu jo tänä vuonna, mutta toteutus painottuu ensi vuoteen. Tälle vuodelle kaavaillut investoinnit eivät toteudu sellaisenaan, Jenny Saarela sanoo.

Heinonen kertoo, että vanhustenhuollon palveluita on tarkoitus vahvistaa sote-uudistuksen alla myös rakentamalla. Tavoitteena on toteuttaa 40-paikkainen vanhustenhuollon yksikkö myöhemmin päätettävällä yhteistyömallilla.

Isojen investointien rinnalla tehdään myös kaikkea pientä. Esimerkiksi taajamien ilmettä on tarkoitus kohentaa, samoin investoidaan ulkoilureitteihin.

– Torstain erittäin suosittua iltatoritoimintaa kehitetään edelleen. Meillä on tavoitteena, että Loppi on kesäkuntien ykkönen Kanta-Hämeessä, Timo Heinonen sanoo.

Tonttikauppa näkynee asukasluvussa

Murheena Lopella, kuten muuallakin maakunnassa on väkiluvun ennustettu lasku. Kunnanjohtaja Salmela uskoo, että vilkas tonttikauppa alkaa pian näkyä myös asukasluvussa.

Lopella tulee ensi vuonna myyntiin tontteja Launosten Marjarinteen kakkosalueelta ja pienehköjä tontteja ns. Ikikumin alueelta.

Lopen valtuusto saa ensi vuoden budjetin ja lähivuosien taloussuunnitelman eteensä maanantaina 29. marraskuuta. HÄSA

Lue myösLääkäripalvelut ovat palaamassa Lopelle ja Hausjärvelle – Asia halutaan saada kuntoon ennen sote-uudistusta, jotta kunnat ovat tasavertaisessa asemassa (25.8.2021)

Lue myösLoppi investoi ensi vuonna totuttua enemmän – Budjettiehdotus on tasapainossa (1.12.2020)

Menot