Kanta-Häme

Lopen ja Hämeenlinnan alueella toimiva järvien järjestely-yhtiö aktivoituu – 300 osakkaalle tulee maksettavaksi vaihteleva maksu

Yhtiön osakkaita ovat kaikki 600 hehtaarin alueella sijaitsevat kiinteistöt, joille aktivoituminen tietää vaihtelevia maksuja.

Kanta-Hämeen perinteikäs järvien järjestely-yhtiö aktivoituu jälleen.

Noin yhdeksän vuotta hiljaiseloa viettänyt Torhon, Lairon ja Paloniityn ynnä muiden järvien järjestely-yhtiö piti yhdistymiskokouksen 8. elokuuta.

Yhtiön keskeisenä tehtävänä on järvien tulvimisen estäminen, mutta tarkoituksena on myös selvittää tarkemmin järvien nykytilaa.

Yhtiön päätoimitsijan Timo Jussilan mukaan alueen vesistöjen korkeusvaihtelu on paikoitellen liian runsasta.

– Kyse ei ole siitä, että lähdettäisiin laskemaan vesiä, vaan koitetaan saada pois se vesi, mikä ei sinne kuulu, Jussila sanoo.

Yhtiön osakkaita ovat kaikki yhtiölle määritetyllä 600 hehtaarin hyötyalueella sijaitsevat kiinteistöt. Osakkaita on noin 300.

Yhtiölle perustamisvuonna 1934 määritelty 14 kilometrin vesistöalue alkaa Lopen Topenon koulun tienoilta ja jatkuu Hämeenlinnan Rengossa sijaitsevalle Kaloisten sillalle asti. Lisäksi Lairoon laskevasta Ootajoesta kuuluu alueeseen kilometrin pituinen pätkä.

Maksuja tiedossa vaihtelevasti

Yhtiön osakkaille tulee vaihtelevasti maksettavaa, sillä järjestely-yhtiö kerää ensialkuun 12 000 euroa omaa rahoitusta.

Osakkailla on oma osuusprosentti, jonka pohjalta maksu peritään. Osuusprosentti muodostuu Jussilan mukaan sen perusteella, kuinka paljon osakas on hyötynyt kuivatustöistä.

Jatkossa vakinaisia kuluja kertyy esimerkiksi kokouskuluista, tilien laadinnasta ja vesikasvien niitosta.

– Lisäksi tulevat aiemmin mainittu vesistöselvitys ja sen myötä mahdolliset kunnostusta vaativat kohteet. Osakaskannon määrä vaihtelee siis vuosittain, Jussila sanoo.

Yhtiön on tarkoitus hakea toimintaan myös julkista tukea, kun suunnitelmat tarkentuvat. HÄSA

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic