Kanta-Häme

Lopen kirkkoon mietitään isoa remonttia – toiveena on lasten oma leikkinurkkaus

Lopella suunnitellaan kirkkosalin remonttia. Uusi lämmitysjärjestelmä nostaisi kustannuksia, mutta säästäisi energiaa.

Lopen seurakunnan on lähiaikoina tehtävä iso päätös, joka saattaa merkitä jopa turvautumista lainanottoon. Kirkko kaipaa sisäremonttia, jonka yhteydessä punnitaan myös lämmitysjärjestelmän uusimista.

– Suoran sähkölämmityksen vaihtaminen maa- tai kaukolämpöön merkitsisi kiertovesijärjestelmän rakentamista. Nyt sen kustannuksia vasta selvitellään, kertoo kirkkoherra Tuomas Hynynen.

Kirkossa pidetään tasainen noin 18 asteen lämpötila, joten sähkönkulutus ja kustannukset rasittavat käyttötaloutta. Urut, alttaritaulut ja seinäpinnat vaativat tasaista lämpöä ja kosteutta.

Kaukolämmön tai maalämmön energiakulut jäisivät sähköä huomattavasti edullisemmiksi, mutta investoinnin takaisinmaksu rasittaisi seurakuntaa jopa 50 vuoden ajan.

Kirkon sisäremonttia varten on vuosien varrella rahastoitu määrärahaa, mutta rahastoitujen varojen lisäksi seurakunta joutuisi ehkä ottamaan lainaa.

– Seurakunnan talous on ollut vuosikymmenet velaton ja vakaa. Tähän saakka remontteja varten on pystytty varaamaan riittävästi rahavaroja etukäteen. Velkaa ei ole otettu, kertoo Hynynen.

Isoon urakkaan ryhtymistä ei helpota tieto, että Lopen seurakunta on menettänyt kymmenessä vuodessa 800 seurakuntalaista. Valtakunnallinen kehitys näkyy pienessäkin seurakunnassa. Siitä huolimatta Lopella kirkkoon kuuluu 77 prosenttia kuntalaisista eli 5 prosenttia valtakunnan keskiarvoa enemmän.

– Kirkollisveroprosentin korottaminen ei ratkaise rahoituskysymystä. Meillä prosentti on 1,75. Jos sitä korotetaan 0,05 prosenttia, verotulot kasvavat 40 000 euroa vuodessa. Talous tulee pitää tasapainossa muuten kuin veroja nostamalla.

Tarkemmat laskelmat ja suunnitelmat kirkon sisäremontin kustannuksista ja rahoitusmalleista selviävät vasta, kun sekä piha- että sisäremontista saadaan arkkitehti- ja valaistussuunnitelmat. Suunnittelussa otetaan huomioon, että kirkko on suojelukohde.

Kirkkosalissa saatetaan tehdä tilaa pyörätuoleille poistamalla muutama penkki. Salin valaistusta halutaan parantaa, mutta säilyttämällä nykyiset kattokruunut. Niiden lisäksi tarvitaan säädeltäviä kohdevaloja. Myös alttarin loisteputki- ja halogeenivalaistus halutaan vaihtaa.

– Jumalanpalveluksen aikana monessa kirkossa lapsille on oma leikkinurkkaus. Mekin olemme esittäneet arkkitehdille toiveen sellaisen suunnittelusta.

Lapset tarvitsevat oman nurkkauksen, jossa he voivat leikkiä jommankumman vanhemman kanssa. Nurkkauksessa voisi seurata toimitusta kaiuttimien kautta tai skreeniltä.

Lasten nurkkaus saattaisi sopia nykyiseen musiikkisaliin, joka on nyt kuorojen harjoitustila ja varasto. Koko musiikkisalista pyritään tekemään monikäyttöinen tila.

– Meiltä toivotaan aina välillä myös mahdollisuutta videotykin käyttöön. Tässä yhteydessä katsotaan, onko sellainen valkokankaineen tarpeen toteuttaa kirkkosaliin, musiikkisaliin tai seurakuntasaliin tai jopa kaikkiin.

Kirkon kunnostus on tarkoitus aloittaa jo ensi kesänä uusimalla kirkon piha-alueen tieverkkoa ja paikoitusalueita. HäSa

Neljäs kirkko

Kirkko on palanut Lopella kolme kertaa.

Vanha kirkko eli Santa Pirjo sijaitsee Pilpalantien varressa 1,5 kilometriä nykyisestä kirkosta.

Vanhan kirkon paikalla arvellaan olleen kirkon jo 1400-luvulla, mutta nykyisen puukirkon hirret ovat kasvaneet vuonna 1665.

Toinen kirkko (1806–1858) sijaitsi nykyisen hautausmaan paikalla. Paloi salaman iskusta.

Kolmas kirkko (1862–1864). Sijaitsi nykyisen kirkon paikalla. Salama sytytti jälleen kirkon.

Neljäs kirkko (1887–). Lämmitys sytytti kirkon syksyllä 1914 ja kirkosta jäi jäljelle vain tiiliseinät. Kirkko kunnostettiin (1921) ja on säilynyt tulipaloitta.