fbpx
Kanta-Häme Hämeenlinna

Lopen koirasusijutun syytetyt vaativat uutta esitutkintaa: Kanta-Hämeen käräjäoikeus ei suostunut

Kanta-Hämeeseen liittyvästä koirasusijutusta pidetään valmisteluistunto käräjäoikeudessa keskiviikkona. Syyttäjä vaatii pääsyytetylle yli vuoden ehdollista vankeutta. Pääsyytettynä oleva nainen kiistää syyllisyytensä.
Lopen niin sanottua koirasusijuttua käydään keskiviikkona läpi käsittelyistunnossa. Kuva: Esko Tuovinen
Lopen niin sanottua koirasusijuttua käydään keskiviikkona läpi valmisteluistunnossa. Syytetyt keskustelivat asianajajiensa kanssa ennen oikeudenkäynnin alkua. Kuva: Esko Tuovinen

Kaksi Lopen koirasusijutun syytettyä vaati uutta esitutkintaa keskiviikkona Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa. Oikeus ei kuitenkaan suostunut syytettyjen vaateisiin.

Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa alkoi tänään keskiviikkona niin sanottua Lopen koirasusijuttua koskeva valmisteluistunto. Juttua ei siis varsinaisesti käsitellä, vaan oikeus käy syytettyjen kanssa läpi oikeusjutun käytännön aikatauluja ja -järjestelyjä.

Syytetyt esittivät vaatimuksensa valmisteluistunnon yhteydessä.

Syyttäjä vaatii ehdollista vankeutta

Julki tulleiden haastehakemusten mukaan syyttäjä vaatii vuoden ja kahden kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta, yhdyskuntapalvelusta ja eläintenpitokieltoa naiselle, joka toi Venäjältä Suomeen susia ja koirasusia. Eläimiä pidettiin pääsääntöisesti Lopella, mutta myös Orimattilassa ja Karkkilassa.

Syyttäjän mukaan nainen pyrki hyötymään eläimistä taloudellisesti ainakin myymällä niitä.

Susien ja koirasusien lisäksi naisen tilalla Lopella oli koiria, kaneja, possuja, kyyhkyjä ja vuohia. Eläinten pitopaikat olivat syyttäjän mukaan likaisia, ahtaita ja puutteellisia. Nainen lisäksi pahoinpiteli eläimiä hakkaamalla niitä nyrkeillä ja ketjuilla, syytteessä sanotaan.

Nainen kiistää kaikki syytteet ja vaatii oikeutta hylkäämään syytteet.

Jutussa on kyse siitä, että Uudenmaan ja Kanta-Hämeen alueella olisi syyttäjän mukaan ollut laittomia koirasusia, joista osa olisi salakuljetettu maahan Venäjältä. Syytetyn mukaan tilalla ei ollut lainkaan laissa kiellettyjä risteytyksiä.

Syyttäjä nosti helmikuussa syytteet muun muassa törkeistä eläinsuojelurikoksista, lukuisista eläinsuojelurikoksista ja salakuljetuksista. Syytettyjä on kaikkiaan neljä, mutta valtaosassa syytteistä on Lopella eläinkasvattamoa pitänyt nainen.

Syytteessä on myös hänen kanssaan asunut mies. Yhtä henkilöä syytetään siitä, että hän olisi naisen toimeksiannosta salakuljettanut susia Venäjältä Suomeen. Yksi henkilö on syytteessä susien väliaikaisestä säilyttämisestä tiloissa, jotka eivät olleet susille soveltuvia.

Kirjallisissa vastauksissaan kaikki neljä syytettyä kiistävät syyllisyytensä.

Lue myös: Lopen laajassa koirasusijutussa nostettu syytteet kolmelle naiselle ja yhdelle miehelle (7.2.2020)

Helsingin poliisi tutki

Kanta-Hämeen ja Uudenmaan alueille liittyvä laaja koirasusitutkinta käynnistyi alkuvuonna 2019, kun poliisi alkoi epäillä, että yksityishenkilön hallussa on Karkkilassa luonnonvarainen susi. Esitutkinnassa poliisi epäili, että Venäjältä olisi salakuljetettu Suomeen luonnonvaraisia susia.

Pääsyytetty on Lopella tapahtuma-aikaan asunut nainen, jonka tilalta löytyi poliisin mukaan useita susia. Jutussa on myös  kolme muuta syytettyä.

Myös poliisin esitutkintamateriaaliaineistoa on määrä tulla keskiviikkona julki. Juttua tutki Helsingin poliisi.

Alustavan tiedon mukaan Kanta-Hämeen käräjäoikeus käyttää useita päiviä kokonaisuuden käsittelyyn. HäSa

 

Juttua täydennetty 16.9.2020 kello 10.49 tiedolla haastehakemuksen sisällöstä. Päivitetty 11.23.

Menot