Kanta-Häme

Lopen kunnanjohtajalle varoitus – luottamus punnitaan vielä valtuustokokouksessa

Mikko Salmela. Kuva: Anu Kankaansydän

Lopen kunnanjohtaja Mikko Salmela sai maanantai-iltana kunnanhallitukselta kirjallisen varoituksen käytöksestä, jota ei pidetty hyväksyttävänä. Käytöksestä huolimatta kunnanhallitus katsoi, ettei yleistä ja laajaa epäluottamusta Salmelan viranhoitoon vallitse.
Viime kunnanvaltuuston kokouksessa perussuomalaisten Etelä-Hämeen vaalipiirin eduskuntaehdokas Antti Salminen teki kuntalakiin nojaavan aloitteen kunnanjohtajan irtisanomisprosessin käynnistämisestä.
Syyksi yhdeksän valtuutetun allekirjoittamassa aloitteessa todettiin virkatehtävien toistuva laiminlyönti, kunnan edun ja maineen vastainen toiminta ja luottamuksen menetys.

Luottamuksesta jouduttiin kunnanhallituksessa äänestämään, jolloin 11 jäsenestä vain neljä katsoi luottamuksen menneen. Epäluottamuksen kannalle asettuivat Heli Lehtilä (kesk.), Tiina Seppälä (kok.) ja Rosa Laine (kok.) ja Antti Salmisen tilalla kokouksessa ollut varajäsen Antti Mikkola (kok.). Heli Lehtilä on keskustan eduskuntaehdokas.
Maanantai-iltana kunnanhallitus käsitteli asiaa virallisesti, mutta hallitus kertoo tiedonannossaan kokoontuneensa jo aiemmin epävirallisesti yhdessä Kuntaliiton lakimiehen kanssa.
– Epävirallisessa iltakoulukokouksessa ennen viime kunnanvaltuustoa käytiin moneen kertaan kaikki asian käsittelymahdollisuudet läpi. Lakimies esitti, että kunnanjohtajan käytös olisi tuotu virallisena asiapykälänä 17. joulukuuta hallituksen kokoukseen, kertoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Marja Ukkola (kesk.).
Iltakoulu koeäänesti luottamuksesta ja tulos oli tuolloinkin 7-4.
-Kun Antti Salminen kiipesi valtuustoistunnon päätteeksi puhujapönttöön ja esitti aloitteen, tyrmistyimme. Lakimiehen käsittelytapaesitys ei ollut kelvannut hänelle, vaikka se oli juuri hänen toivomansa virallinen tapa toimia, kertoo Marja Ukkola.

Aloite synnytti ison kohun ja huhumyllyn Hyrian Sveitsiin tekemästä ulkomaanmatkasta, jolle kunnanjohtaja ja Hyrian hallituksen jäsen Riitta Joutsi-Hänninen (kok.) osallistuivat.
Viime viikolla syntyneestä media- ja somemyllytyksestä huolimatta Marja Ukkola tai Mikko Salmela eivät kommentoineet tapahtumia ja niiden selvittelyä. Ukkola perustelee, että toimi Kuntaliiton lakimiehen ohjeiden mukaan.
Mikko Salmela valittiin kunnanjohtajaksi tammikuussa. Hän sai vaalissa 19 ääntä, kun vastaehdokkaana ollut panssariprikaatin komentaja Pekka Järvi sai 8 ääntä.
Vaaliin jättivät eriävän mielipiteensä tuolloin Antti Salminen, Tommi Naakka (ps.) sekä kokoomuksen seitsemästä valtuutetusta Antti Mikkola, Riitta Joutsi-Hänninen, Eeva Pyhälammi (kok.), Jarmo Laukkanen (kok.) ja Tiina Seppälän tilalla ollut Kati Voivala (kok.).
Varoitukseen johtaneita tapahtumia ei tiedotteessa kerrota, mutta todetaan asian tulleen nyt kunnanhallituksessa loppuun käsitellyksi.
Seuraavassa kokouksessaan valtuusto saa käsiteltäväkseen aloitteen kunnanjohtajan irtisanomiseksi. Enemmistö päättää, aiheuttaako aloite toimenpiteitä, kuten tilapäisen valiokunnan perustamisen.

 

Jutun otsikkoa ja tekstiä muokattu kello 17.15. Heli Lehtilän etunimi korjattu.

Lue myös: Lopen kunnanjohtajan erottamisesta valtuustoaloite – perustelut löytyvät virkatehtävien hoidosta (11.12.2018)

Lue myös: Some-riepottelu käy kuumana – Lopella salataan, miksi kunnanjohtaja kärsii epäluottamusta (12.12.2018)

Lue myös: Lopen kunnanjohtaja-casessa uusi käänne (20.12.2018)