Tiedotusvastuu asiasta on annettu kunnanhallituksen puheenjohtajalle Marja Ukkolalle. Häntä Hämeen Sanomat ei ole toistaiseksi tavoittanut.
Kanta-Häme

Lopen kunnanjohtajan erottamisesta valtuustoaloite - perustelut löytyvät virkatehtävien hoidosta

Mikko Salmela aloitti Lopen kunnanjohtajana huhtikuussa. Kuvaaja: Anu Kankaansydän

Perussuomalaisten Antti Salminen jätti Lopen maanantaisen kunnanvaltuuston kokouksen päätteeksi aloitteen kunnanjohtaja Mikko Salmelan irtisanomismenettelyn aloittamisesta.

Aloitteen allekirjoittajia on kaikkiaan yhdeksän. Aloitteen allekirjoittivat Antti Salmisen lisäksi perussuomalaisten Tommi Naakka, kokoomuksesta Rosa Laine, Eeva Pyhälammi, Jarmo Laukkanen, Antti Mikkola ja Tiina Seppälä sekä keskustan Heli Lehtilä ja Teemu Päivärinta.

Aloitteessa esitetään, että kunnanvaltuusto aloittaisi kuntalain 43. pykälän mukaisen menettelyn kunnanjohtaja Mikko Salmelan irtisanomiseksi ja perustaisi tilapäisen valiokunnan valmistelemaan asiaa.

Aloitteen syyksi mainitaan valtuuston luottamuksen menettäminen. Perusteluina tähän ovat virkatehtävien toistuva laiminlyönti, kunnan edun vastainen toiminta ja kunnan maineen heikentäminen.

Salminen ei halua selittää perusteluita tämän paremmin, mutta kertoo, mihin aloite ei liity.
– Se ei viittaa mihinkään sellaiseen, mitä on tapahtunut Lopen kunnan alueella, kunnantalolla tai asioiden valmistelussa. Eikä myöskään liity vanhaan rattijuoppumustuomioon millään lailla eikä yksityiselämään, vaan virkatehtävien hoitoon. Asiat tulevat ilmi kyllä, Antti Salminen kertoi tiistaiaamuna.

Hän kertoo lisäksi keskustelleensa asiasta sekä Salmelan että muiden päättäjien kanssa viime viikon ajan. Hän päätyi lopulta tekemään aloitteen, koska haluaa, että asia selvitetään.

Valtuustokokouksessa sovittiin maanantai-iltana, että kunnanhallituksen puheenjohtaja Marja Ukkola (kesk.) vastaa asian tiedottamisesta. Marja Ukkolaa ei kuitenkaan tiistaina saatu yrityksistä huolimatta kiinni.

Kunnanjohtaja Mikko Salmela valitti tilannetta tiistaina, mutta sanoi, ettei voi lähteä avaamaan aloitteen taustoja. Hän kertoi kunnanhallituksen vielä kuukausi sitten kehityskeskusteluissa antaneen hänelle positiivista palautetta ja olleen yksimielisesti tyytyväinen hänen työpanokseena.

– Aloite ei vaikuta yhteistyöhalukkuuteeni. En tule jättämään mitään hampaankoloon senkään jälkeen, kun asia on käsitelty, Mikko Salmela toteaa.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Timo Heinonen (kok.) ei lähde erittelemään aloitteeseen johtaneita syitä. Hän tai Marja Ukkola eivät ole aloitteen allekirjoittaneiden yhdeksän valtuutetun joukossa.
– Tilanne on vakava, jos näin iso valtuutettujen ryhmä ottaa näin kovan toimenpiteen käyttöön. Asian käsittely etenee normaalin kuntalain edellyttämää tietä. Asiasta kommentoinnin hoitaa kunnanhallituksen puheenjohtaja, Timo Heinonen toteaa.

Mikko Salmela valittiin Lopen kunnanjohtajaksi alkuvuodesta ja hän aloitti tehtävässään huhtikuun alussa.
Kevättalvella, pian valinnan jälkeen Lopella kohuttiin vastavalitun kunnanjohtajan rattijuopumustuomiosta. Salmela syyllistyi törkeään rattijuopumukseen vuoden 2017 huhti-toukokuun vaihteessa ja menetti ajokorttinsa vuodeksi. Asia oli valtuutettujen tiedossa uutta kunnanjohtajaa valittaessa, mutta julkisesti asia ei ollut tiedossa.

Hyvinkäältä lähtöisin oleva Salmela toimi ennen kunnanjohtajuuttaan Helsingin kaupungin rakennusvalvontaviraston hallintopäällikkönä. Hän on toiminut aiemmin myös mm. Nurmon ja Mäntsälän kuntien hallintojohtajana.

Aloitteesta kertoi ensimmäisenä Aamuposti verkkosivuillaan. HäSa

 

Lue myös: Some-riepottelu käy kuumana – Lopella salataan, miksi kunnanjohtaja kärsii epäluottamusta (12.12.2018)

Lue myös: Lopen kunnanjohtajalle varoitus – luottamus punnitaan vielä valtuustokokouksessa (18.12.2018)

Lue myös: Lopen kunnanjohtaja-casessa uusi käänne (20.12.2018)

 

Kommentti: Kuka nyt rikkoo kunnan etua?

Kunnanjohtajan irtisanomisen tavoittelu on raskas aloite. Sitä edeltävät varmasti tiiviit keskustelut aloitteen tekijän, kunnanhallituksen ja -valtuuston puheenjohtajiston sekä tietysti kunnanjohtajan kesken.

Ilmeisesti niissä ei Lopella pystytty löytämään Antti Salmista tyydyttävää ratkaisua.
Jostakin on kuitenkin sovittu: kukaan ei ota vastuuta ja selitä kuntalaisille, miksi kunnanjohtaja on menettänyt yhdeksän valtuutetun luottamuksen. Huhumylly saa keksiä rauhassa sopivia syitä.

Aamuposti sai tiistaina kaivettua esiin, että syy löytyy Hyrian Sveitsiin tekemältä matkalta, jossa Salmela on käyttäytynyt epäsopivasti. Alkoholilla on ilmeisesti ollut osuutta tapahtumiin. Virallista vahvistusta tälle väitteelle ei kuitenkaan ole tarjolla.

Kunnan valitsema asioiden salailu vahingoittaa kunnan mainetta enemmän kuin kunnanjohtajan toiminta.

Peittely, vaikeneminen ja salailu antavat kuntalaisille ja myös ulkopuolisille kuvan kunnan toimintatavoista. Kuinka paljon muuta kunnassa jätetään kertomatta ja hoidellaan siististi pienessä piirissä? Aina anttisalmiset eivät tee kiusallisia aloitteita.

 


Juttua päivitetty kauttaaltaan klo 12.36. Lisätty Antti Salmisen ja Timo Heinosen kommentit.

Juttuun lisätty klo 14.50 kunnanjohtaja Mikko Salmelan kommentit.

Juttun loppuun lisätty toimittajan kommentti klo 15.58.