Kanta-Häme

Lopen lukio houkuttelee oppilaita

Lukioon ensimmäisen luokan oppilaat saavat osan koulukirjoista ilmaiseksi käyttöönsä ensi syksynä Lopella.

Tukitoimi on yksi tapa, joilla pienen lukion oppilasmäärää yritetään kasvattaa.

Ilmaisten oppikirjojen rinnalla lukio tarjoaa mahdollisuuden suorittaa nykyisen kuvaamataidon diplomin lisäksi diplomit myös liikunnassa ja musiikissa.

Kolmas tapa houkutella on urheiluvalmennus, jossa salibandyn lisäksi vahvistetaan muidenkin lajien valmennusta sekä lihashuoltoa.

Kun pakettia täydennetään vuonna 2014 lisäksi ulkomaanmatkan sisältävällä kansainvälisyyskurssilla, lukio toivoo pystyvänsä pitämään yhä useamman loppilaisnuoren oman kunnan lukiossa.

Lopen ja Hausjärven lukiot ovat molemmat oppilasmäärältään maakunnan pienimpiä. Niillä on oppilaita keskimäärin 60-70.

Salibandy veti Riihimäelle

Lopen lukion aloitti viime syksynä vain 15 oppilasta, joka oli melkoinen romahdus aiempaan verraten. Lukion oppilasmäärä putosi 78 oppilaasta 61:een.

– Tuo romahdus selittyi suoraan salibandyn sm-tason pelaajista. He lähtivät Riihimäen lukioon, jossa harjoitus- ja valmennusmahdollisuudet olivat Loppea paremmat, kertoo rehtori Vilho Ylönen.

Kunnan nyt suunnittelemat houkutuskeinot tähtäävät oppilasmäärän vähittäiseen nostoon. Kolmen vuoden kuluttua lukion toivotaan saavuttaneen jälleen 75-80 oppilaan tason.

Rehtori Vilho Ylönen tietää, että laajassa kunnassa myös koulukuljetukset rajoittavat oppilaiden kulkemista kirkonkylälle lukioon.

Palvelulinjojen kyytiin lukiolaiset eivät pääse, mutta kyytimahdollisuudet käydään Ylösen mukaan tarkkaan läpi. Samalla mietitään, voiko kunta maksaa koululaislipusta oppilaille jäävän omavastuuosuuden.

Aluelukio jäähyllä

Pienten lukioiden itsenäisyys on Riihimäen seutukunnalla päätetty säilyttää ainakin toistaiseksi, vaikka Hyvinkään, Riihimäen, Hausjärven ja Lopen kesken on jo useamman vuoden ajan neuvoteltu alueellisesta ratkaisusta.

– Nyt on menossa aikalisä, kun Hyvinkäällä on meneillään kahden ison lukion yhdistyminen. Toisaalta odotetaan myös kuntauudistuksen vaikutuksia lukioihin, Vilho Ylönen sanoo.

Lukiot pelkäävät myös valtionosuuksien supistuksia, joiden arvioidaan kohdistuvan eteläisen Suomen pieniin lukioihin. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic