fbpx
Kanta-Häme

Lopen lukiolle huippusijoitus STT:n lukiovertailussa – "Onhan tämä aivan huimaa!" iloitsee rehtori

Kanta-Hämeestä vertailussa oli mukana kahdeksan lukiota. Hämeenlinnan lyseon lukio sijoittui sijalle 279.
Lopen lukion rehtori Erika Kauppi-Nykänen on riemuissaan lukion huikeasta seitsemännestä sijasta kansallisessa lukiovertailussa. Kuva: Ari Pakarinen

Lopen lukio sijoittui seitsemänneksi STT:n lukiovertailussa pienten lukioiden sarjassa.

Kyseessä on lukion paras sijoitus vuodesta 2014 mitaten. Paras sijoitus tätä ennen on ollut 14. vuonna 2016 ja huonoin 177. vuonna 2015.

Ylioppilaaksi kirjoittaneiden määrä oli tänä vuonna 13, kun viime vuonna kirjoittajia oli 30. Viime vuoden sijoitus lukiovertailussa oli 113.

– Onhan tämä aivan huimaa! Meidän kuntaamme ja lukioomme on jäänyt opiskelemaan tosi hyviä oppilaita, jotka kirjoittivat hyvin. On mahtavaa, että oppilaat pystyvät tällaiseen suoritukseen koronan aiheuttamien poikkeusvuosien jälkeen. He ovat keskittäneet kaiken energiansa kirjoituksiin, toteaa Lopen lukion rehtori Erika Kauppi-Nykänen.

– Nostan hattua myös opettajille, jotka todella välittävät ja huolehtivat meidän nuoristamme, hän lisää.

Lopen lukion sisään päässeiden keskiarvosana oli 8.32. Yo-tuloksen kouluarvosana oli noin 6,85.

STT:n lukiovertailussa ylioppilaskirjoitusten tuloksia verrataan opiskelijoiden peruskoulun päättötodistuksiin. Näin lukion vaikutuksesta oppimistuloksiin saa paremman kuvan kuin vertaamalla vain eri lukioiden yo-tuloksia.

Kanta-Hämeen muista lukioista seuraavaksi korkeimmalle eli sijalle 72 ylsi Forssan yhteislyseo. Hausjärven lukio oli kolmas sijalla 91.

Parolan lukio oli sijalla 113, Janakkalan lukio sijalla 116, Riihimäen lukio sijalla 162, Lammin lukio sijalla 263 ja Hämeenlinnan lyseon lukio sijalla 279.

STT:n lukiovertailussa suurten lukioiden sarjan voittajaksi selvisi tänä vuonna helsinkiläinen Brändö gymnasium.

Viimeisimpien viiden kevään aikanakaan lukio ei ole ollut kaukana kärjestä: tämän voiton ohella se oli suurista lukioista parhaimmillaan viidennellä sijalla ja alimmillaankin 15. sijalla.

Pienistä lukioista voiton vei Kotka Svenska Samskola, joka on myös aiemmin ollut voittajalukio keväinä 2014 ja 2019.

STT vertaa lukiovertailussa tuoreimpia yo-tuloksia kolme vuotta aiempiin sisääntulokeskiarvoihin. Muuttujista käytetään koulukohtaisia keskiarvoja.

Tarkastelussa on mukana neljä yo-koetta. Keväästä 2022 lähtien ne ovat tutkintouudistuksen vuoksi olleet äidinkieli, parhaaseen arvosanaan johtanut pitkän aineen koe ja kaksi seuraavaksi parhaaseen arvosanaan johtanutta koetta. Aiemmin käytettiin neljän pakollisen kokeen arvosanoja.

Vertailuun ei ole otettu mukaan lukioita, joiden lähtökeskiarvoja tai yo-tuloksia ei löydy Opetushallituksen tai ylioppilastutkintolautakunnan aineistoista.

STT on tehnyt lukiovertailunsa syksystä 2012 lähtien. Lukiot on jaettu pienten ja suurten sarjoihin syksystä 2018.

Menot