Kanta-Häme

Lopen pappilaan vantaalaispari

Lähes 200 vuotta vanhan Lopen pappilan myynti odottaa enää kirkkohallituksen hyväksyntää. Kirkkovaltuustossa 465 000 euron kauppa hyväksyttiin, mutta vasta keskustelun jälkeen.

Valtuustossa esitettiin sekä koko kaupan jättämistä pöydälle että 1,6 hehtaarin peltoalan myymistä niistä tarjouksen jättäneelle vuokraajalle. Kumpikaan esitys ei saanut kannatusta.

Pappilasta tehtiin viisi tarjousta, joista yksi koski vain peltoa. Alin tarjous jäi 120 000 euroon.

Kirkkoherra Tuomas Hynynen pitää nyt tehtyä kauppaa seurakunnan etuna. Pappilan 4,6 hehtaarin maa rakennuksineen myydään vantaalaispariskunnalle. Kokonaisuuden myyntitulot ylittävät summan, joka olisi saatu, jos rakennukset ja pellot olisi myyty erikseen.

Hynynen toteaa, että pappila on kaavassa ja maakuntakaavassa merkitty kulttuurihistoriallisesti merkittäväksi maisemaksi ja maisemapelloksi, jolloin käyttötarkoituksen muuttaminen saattaa osoittautua vaikeaksi. Seurakunta tutki ennen myyntipäätöstä alueen kaavoitusmahdollisuudet.

Kiinteistön ylläpito tuli kalliiksi

Kirkkoherra Tuomas Hynynen esitti jo alkuvuodesta pappilan myymistä. Kirkkoherran perhe on asunut pappilassa kuusi vuotta, mutta etsi uutta kotia ja osti keväällä omakotitalon kirkonkylästä.

– Kun perheemme ja seurakunnan tilanteet kohtasivat, myyminen tuli ajankohtaiseksi juuri nyt.

Seurakunnan talous on vakaa. Velkaa ei ole eikä edessä isoja peruskorjaustarpeita. Hynynen korostaa tulevaisuuden sisältävän runsaasti uhkia, joihin on hyvä varautua ennalta.

Yli 300 neliön suuruisen pappilarakennuksen, ison tallin,pihasaunan, kahden autotallin ja aitan ylläpitoon on vuosittain käytetty 20 000– 30 000 euroa. Kirkkoherra on maksanut asumisesta vuokraa verotusarvon mukaisesti.

Kirkkoherroilla jo omat kodit

Suuri osa seurakunnista on luopunut pappiloistaan. Loppi myi kappalaisen pappilan Joentaan kylästä jo 1990-luvun alussa.

Kanta-Hämeessä Hämeenlinnan seurakuntayhtymässä pidetään yllä Hauhon pappilaa kirkkoherran perheen asuntona. Samassa talossa toimii myös kirkkoherran virasto ja kokoustilat.

Janakkala myi pappilansa vuonna 1985. Hattula myy seurakuntakotina toimivaa Tyrvännön uutta pappilaa parhaillaan. Hausjärven vanha pappila toimii seurakunnan leiri- ja kokouskäytössä. (HäSa)

Päivän lehti

28.1.2020