Kanta-Häme

Lopen pikkukylillä tarvitaan busseja ja pyöräteitä

Jos bussiliikenne saadaan sujuvaksi ja lisää kevyen liikenteen väyliä, suurimmat Lopen kyläyhdistysten toiveet on täytetty.

Kulkemisen tarve ei lopu, vaikka pankkiasioiden lisäksi vaikkapa lääkärissä pääsisi käymään omalta tietokonepäätteeltä sähköisesti.

Lopen kyläyhdistysten väki kertoi maanantaina kyläkäräjillä toiveitaan ja toimintatarpeitaan kunnan virkamiehille ja päättäjille. Jo toisena vuonna järjestetyille kyläkäräjille osallistui puolenkymmentä kyläyhdistystä.

Painavimmat toiveet saattavat jäädä toiveiksi, sillä niiden täyttäminen ei ole yksin kunnan käsissä.

Läyliäisistä Kaisa Ketonen ja Sajaniemestä Päivi Peltovuori toivoivat kunnan järjestelevän koulukyydit palveluliikenteen kanssa samoilla autoilla, jolloin asiointi sujuisi syrjäkyliltäkin.

Molemmat myönsivät kuitenkin karun totuuden, etteivät bussit kulje ilman kulkijoita. Kylille jäi haasteeksi patistaa ihmiset linja-autoihin.

Vaikka kantatie 54:n vartta on vaarallista kulkea kapealla pientareella, tie ja sen rakentaminen kuuluu valtiolle.

– Me olemme jatkuvasti joka vuosi neuvotelleet tärkeistä parannuskohteista Uudenmaan ely-keskuksen kanssa. Tienrakentamisen määrärahat ovat niukat koko maassa ja isot hankkeet nielevät niistä paljon. Hämeessä toteutetaan vuositasolla vain muutama hanke, totesi kunnanhallituksen puheenjohtaja Marja Peltomäki (kesk.).

Kunta rakentaa vain kaavateitä, mutta kunnanjohtaja Karoliina Frank muistutti, että uusien pyöräteiden vetäminen on kallista eivätkä resurssit riitä siihen kunnan nykyisessä taloustilanteessa.

Launosten koulun vanhempainyhdistyksen edustajan Miia Rosendahlin esitykset saivat paljon myönteisemmän vastaanoton kuin tienrakentaminen.

Kylän uimarannalle toivottujen uusien pukukoppien rakentamisen kunnan varat saattavat riittää samoin kuin kahdeksan pimeäksi muuttuneen katulampun vaihtamiseen.

Toivelistalla ollut luistelujään jäädytys viikonvaihteessa ei onnistu kunnan henkilöstöllä, kyläyhdistykset saavat luvan talkootyöhön.

Kyläkoulujen tulevaisuutta ei toistaiseksi tarvitse arvailla. Kunta on hyväksymässä uuden strategian, joka turvaa koulut ainakin neljäksi seuraavaksi vuodeksi.

– Kunnan strategiassa on nyt ensi kertaa selvästi kirjoitettu, ettei kouluja lakkauteta. Kylillä ei tarvitse miettiä oman koulun tulevaisuutta, jos vain oppilaita riittää. Kun kunnanvaltuusto hyväksyy strategian, se sitoo päättäjiä, vakuutti kunnanjohtaja.

Kyläkäräjillä kuultiin kunnanjohtaja Karoliina Frankin katsaus kunnan strategiaan, ensi vuoden talousarvioon sekä kyläasiamies Elina Leppäsen tietopaketti Hämeen kylien Omalta kylältä Hämeessä -hankkeesta. HÄSA

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic