Kanta-Häme

Lopen sukelluskuoleman syy selvisi: Huonosti avattu venttiili aiheutti hiilidioksidimyrkytyksen

Poliisi ei epäile asiassa rikosta.

Poliisi on saanut valmiiksi Lopen Iso-Melkuttimella elokuussa tapahtuneen sukellusturman tutkinnan. Noin 40-vuotias mies menehtyi ollessaan sukeltamassa yhdessä kahden ystävänsä kanssa.

Poliisin tutkinnan perusteella onnettomuuden aiheutti inhimillinen virhe. Onnettomuuteen johtavana teknisenä syynä on ollut liian vähän avattu sukelluspullon venttiili, joka on jäänyt huomaamatta ennen sukelluksen alkamista.

Vaillinaisesti avattu venttiili on antanut pinnalla tunteen asianmukaisesta hengitysvastuksesta. Syvyyden kasvaessa sukeltaessa, on hengitysvastus lisääntynyt, kunnes lähes suljetun pulloventtiilin aiheuttaman kaasun virtaaman kuristus on ollut kriittisellä tasolla.

– Tästä on aiheutunut sukeltajalle hiilidioksidimyrkytys ja tajunnan tason lasku, joka on johtanut veden hengittämiseen ja hukkumiseen, kertoo rikoskomisario Lalli Jylhä Hämeen poliisista.

 

Onnettomuus tapahtui noin 25 metrin syvyydessä.

Tapausta tutkittiin kuolemansyyn tutkintana, eikä asiassa epäillä rikosta.

Poliisi ei normaalisti tiedota kuolemansyyn tutkinnasta, mutta Jylhän mukaan tässä tapauksessa on päädytty tiedottamaan onnettomuuden syystä sukellustoiminnan turvallisuuden parantamiseksi.

– Turvallisuuskulttuurin tulisi harrastuksissa olla niin hyvä, että välineet ovat kunnossa ja niiden toimivuus varmistetaan, Jylhä toteaa.

Sukeltajaliiton turvaohjeistuksen mukaan sukellus tulisi aina tehdä ryhmässä, ja varusteiden toimivuus tulisi aina tarkastaa maalla ja vedessä. HäSa

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic