Kanta-Häme

Lopen tulos nousi ennätyslukemiin

Kun runsaan 8 000 asukkaan kunnan vuosikate nousee neljään miljoonan euroon ja ylijäämää kertyy reippaasti yli kaksi miljoonaa, tulosta voi pitää häkellyttävänä.

Näin kävi viime vuonna Lopella, joka teki historiansa parhaan tuloksen.

Hyvä kehitys selittyy sekä tiukalla menokurilla että verotulojen kasvulla.

– Nyt näkyy usean vuoden jatkunut hallintokuntien menokuri. Jos ylityksiä näytti jossakin syntyvän, ne oikaistiin oma-aloitteisesti jo saman tien, kiittää kunnanjohtaja Karoliina Viitanen.

Verotulot kasvoivat 4,9 prosenttia, kun talousarviota laadittaessa kuntaliiton antama ennuste näytti verotulojen putoavan 2 prosenttia. Toimintamenojen kasvu pystyttiin puristamaan 2,5 prosenttiin.

Lopen tilinpäätös oli positiivinen jo kuudennen kerran peräkkäin. Taseen ylijäämä kipuaa nyt 12,5 miljoonaan euroon.

Karoliina Viitanen ja talousjohtaja Pekka Leppänen pitävät ylijäämää puskurina, joka voi nopeasti osoittautua pieneksi. Kunnalla on sekä Riihimäen seudun terveyskuntayhtymän että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin alijäämiä katettavanaan 2,1 miljoonaa euroa.

– Jo tänä alkuvuonna sekä työttömyyden hoitokulut että toimeentulokulut ja vielä lastensuojelun menot ovat lähteneet jyrkästi kasvuun. Ne voivat moninkertaistua tänä vuonna ja kääntää tämän vuoden talouden suuntaa, toteaa Pekka Leppänen.

Viime vuonna nyt nousuun lähteneet menot olivat matalimmillaan Lopella. Karoliina Viitanen arveleekin, että kunnan talous saavutti huippunsa, jolle se ei enää tänä vuonna yllä.

– Vaikka olemme säästäneet ja tehostaneet, meillä ei ole lomautettu eikä irtisanottu väkeä. Yt-neuvotteluja ei ole käyty. Olemme vain muuttaneet toimintatapoja. Emme missään nimessä ole vieneet kuntalaisilta mitään palveluja pois, Karoliina Viitanen toteaa.

Tehostaminen näkyi yläkoulussa, kun viisisarjaisuus vaihtui neljäsarjaisuuteen. Päiväkodeista taas vain yksi on ollut kesälomakaudella auki. Lisäksi terveyskeskuksen vuodeosastosta puolet muutettiin kunnan ylläpitämäksi hoivaosastoksi.

Launosten koulun saneeraus käynnistettiin viime vuonna , mutta suurimmat kulut syntyivät Riihimäen jätevedenpuhdistamon 1,6 miljoonan euron laskusta.

– Vaikka investoinnit ovat pysyneet keskimääräisellä tasolla, velkaa on pystytty pienentämään jo useana vuonna peräkkäin. Viime vuonna velka väheni 750 000 euroa, Pekka Leppänen kertoo.

Lopen velka asukasta kohti jää vajaaseen 1 800 euroon, kun se koko maassa on runsaat 2 700 euroa. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic