Kanta-Häme

Lopen työllisyysihme jaksaa hämmästyttää – työllisyyskoordinaattori kertoo, miten temppu tehtiin

Työtön ei pääse unohtumaan piiloon pienessä kunnassa, jossa tavataan jokainen kasvotusten.
Mikko Simolan vetämä bändi, Assasination of Monarchy, soitti ensimmäisen keikkansa Lopen kirkonkylässä Hyrian Kierrätyskeskuksessa. Yleisö tutustui samalla pienoismessuilla kunnan työllisyydenhoitoon.

Jo usean vuoden ajan Lopen alhaiset työttömyysluvut ovat herättäneet ihmetystä. Vain Hausjärvi on pystynyt kilpailemaan tasaiseen tahtiin Kanta-Hämeen mallioppilaan kanssa. Kun Kanta-Hämeessä työttömyysprosentti on nyt 8,5, Lopella työttömiä on 4,8 prosenttia työikäisestä väestöstä.

Viisasten kiveä tai taikasauvaa ei kunnassa ole löydetty. Keinot ovat samat, joita jokainen kunta voi käyttää.

– Kun työttömien joukko on kohtalaisen pieni, pystymme kartoittamaan kaikkien tilanteen jo työttömyyden alkuvaiheessa. Kaikki yli 300 päivää työttömänä olleet tavataan työkyvyn kartoitukseen. Kasvotusten tapaamisella on iso merkitys, selostaa työllisyyskoordinaattori Sirkku Jabang.

Tapaamiset onnistuvat, kun esimerkiksi tämänhetkinen 4,8 prosentin työttömyys tarkoittaa 177 työtöntä, joista sakkolistalaisia eli yli 300 päivää työttömänä olleita on 18 ja näistä alle 25-vuotiaita kolme.

Kunta paneutui jo vuonna 2012 vakavasti työttömyyden hoitoon ja palkkasi kokoaikaisen työllisyyskoordinaattorin. Talousarviomäärärahaa on tänä vuonna saatu palkkatukityöllistämiseen 180 000 euroa. Tänä vuonna palkkatuella on työllistynyt 20 henkilöä ja Sirkku Jabang uskoo budjettiin varatun rahan riittävän vuoden loppuun saakka palkkatukityöllistämiseen.

Sakkomaksujen kehitys tukee työllisyyskoordinaattorin kertomaa. Tänä vuonna Loppi maksaa Kelalle sakkomaksua 3 500–4 000 euroa kuukaudessa, kun summa vielä vuoden 2015 tammikuussa lähes 26 000 euroa.

Sakkomaksu on kunnan maksuosuus työttömyystuesta. Kela maksaa työttömyystuen kokonaan 300 työttömyyspäivään saakka. Sen jälkeen kunnat joutuvat maksamaan 50 prosenttia pitkäaikaistyöttömien työmarkkinatuesta, jolleivät aktivoi työtöntä. Tuhannen työttömyyspäivän jälkeen kunnan osuus nousee 70 prosenttiin.

Onnistumisia ei tarvitse arvioida yksinomaan eurojen avulla. Lopen kirkonkylällä Hyrian työelämään valmentavasta työpajasta on tänä vuonna puolet päässyt töihin tai opiskelemaan.

– Lopella ja myös Hausjärvellä hyvästä tilanteesta on kiitettävä työntekijöitä. Heidän paneutumisensa näkyy tuloksissa. Työttömien aktivoiminen ja yksilöllisten suunnitelmien tekeminen sujuu pienessä kunnassa jo varhaisessa vaiheessa, miettii Kanta-Hämeen työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun MYP:in palvelupäällikkö Tarleena Rantanen.

Mistä työpaikat löytyvät?

Lopella valtaosa työkokeilupaikoista avautuu kunnan omasta hallinnosta. Työllisyyskoordinaattori Sirkku Jabang toivoo, että yritykset tarjoaisivat palkkatuettua työtä työkokeilun kautta. Myös oppisopimuskoulutuspaikkoja tarvittaisiin nykyistä enemmän.

– Yritykset eivät ole vielä tarttuneet Lopen kunnan tarjoamaan työllistämislisään. Pitkäaikaistyöttömän palkkaavalle yritykselle on tarjolla tukea 400 euroa kuukaudessa kahdeksaksi kuukaudeksi ja nuorisotakuun piirissä oleville 350 euroa kuukaudessa vuodeksi, Sirkku Jabang kertoo.

Työkokeilupaikkoja on saatu kouluilta, kirjastosta, hoitoalalta ja kiinteistönhoidosta.

– Teknologiateollisuudesta löytyy nyt töitä Lopelta ja muualta Suomesta. Täällä Lopella meillä tarjolla on eniten lähihoitajan töitä. HäSa