Kanta-Häme

Lopen valtuusto nipisti menoja

Kirjaston ovet pysyvät auki joka päivä Lopella, sillä kunnanvaltuusto ei taipunut yhden arkipäivän sulkuesitykseen. Talousarvioon ei kuitenkaan lisätty rahaa palkkoihin tai kirjastomenoihin, vaan valtuusto jätti kirjaston järjesteltäväksi miten nipistetyt määrärahat saadaan venytettyä.

Maanantain talousarviokokouksessa jouduttiin äänestämään kaikkiaan toistakymmentä kertaa, vaikkei menoja lisätty.

Kirjaston aukiolokysymys saatiin ratkaistua vasta kahden äänestyksen jälkeen. Kuusipäiväisen aukiolon rinnalle nousi esitys 4 000 euron lisärahasta palkkoihin ja toisena esityksenä kuusipäivänen aukiolo ilman lisärahaa.

Kuusipäiväinen aukiolo ilman lisärahaa voitti määrärahalisäyksen äänin 31-4 ja se voitti myös arkisulkuesityksen äänestyksen äänin 28-7.

Menot supistuivat lopulta 10 000 eurolla, kun avoimen varhaiskasvatuksen järjestämistä päätettiin lykätä alkamaan vasta elokuussa. Talousarvion mukaan toiminta olisi käynnistynyt jo vuoden alusta lähtien.

Yläkoulussa ryhmäkokojen muutokset vaativat äänestyksen. Alun perin piti viisisarjaiset seitsemännet ja kahdeksannet luokat muuttaa nelisarjaisiksi.

Valtuusto päätti kuitenkin yksimielisesti, että seitsemännet ja yhdeksännet luokat muutetaan ensi vuonna nelisarjaisiksi ja kahdeksannet luokat vasta syksyllä 2015.

Talousarviossa esitetty Riihimäen musiikkiopiston oppilaspaikkojen vähentäminen 35 paikasta 30 paikkaan palautettiin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan valmisteltavaksi. Valtuusto palaa asiaan keväällä.

Valtuusto äänesti myös Läyliäisten koulun suunnittelun aikaistamisesta ja 100 000 euron määrärahasta ensi vuodeksi, mutta esitys hylättiin äänin 28– 4.

Kevyen palloiluhallin tarveselvitykseen ensi vuoden talousarvioon varattu 10 000 euron määräraha olisi haluttu poistaa, mutta jäi jäljelle äänin 20– 15.

Räyskälän leirikeskus jäi myytävien kiintestöjen listalle äänin 32-3. Vanhainkotiin kirjallisuuden ja lehtien hankkimiseen tehty määrärahaesitys kaatui äänin 23 – 12 ja kirjaston kirjamäärärahojen lisäys 2 500 eurolla kaatui äänin 20– 15. (HäSa)