Kanta-Häme

Lopen valtuusto päätti yksituumaisesti lisäkäsistä kotipalveluun - Salibandykultaa juhlittiin aplodein

Kaikki valtuutetut olivat allekirjoittaneet kolmen lähihoitajan palkkaamista koskevan muutosesityksen ensi vuoden talousarvioon.
Lopen kunnanjohtajan Mikko Salmelan ensimmäinen ja nykyisen valtuuston toinen budjetti hyväksyttiin maanantaina. Arkistokuva Anu Kankaansydän

Lopen valtuustossa nähtiin maanantai-iltana poikkeuksellisen yksituumaista väkeä, kun aiheena oli resurssien lisääminen kunnan kotipalveluun.

Kaikki valtuutetut olivat allekirjoittaneet esityksen, jonka perusturvalautakunnan puheenjohtaja Janne Kataja (kesk.) luki ääneen valtuustosalissa.

Esityksen mukaan kunnan kotipalveluun palkataan kolme uutta vakituista lähihoitajaa, ja asia kirjattiin kunnan ensi vuoden budjettiin

Palkkausta perusteli vielä myös vanhuspalvelujen johtaja Anne Hintsala, jonka mukaan kotipalvelun työvuoroista puuttuu kolme työntekijää pitkien sairauslomien takia. Sijaisia ei ole saatu tarpeeksi Seuturekrystä eikä muualtakaan, ja siksi kunnan oma henkilöstö on tehnyt ylitöitä koko syksyn.

– Vakituisiin tehtäviin tulee hakijoita, ja siksi kannattaa perustaa paikat, jotka voimme täyttää. Näin voimme paikata poissaoloja omalla väellä, Hintsala sanoi.

Kotipalvelun työntekijöiden työmäärää on lisännyt sekä asiakasmäärän kasvu että entistä enemmän hoitoa vaativat asiakkaat.

– Esimerkiksi sairaalasta kotiutetaan potilaita nopeammin kuin ennen, eli he vaativat enemmän hoitoa kotonaan, Hintsala selitti.

Kolmen lähihoitajan palkkaus merkitsee 105 000 euron menolisäystä vuodessa.

Ensi vuoden budjettiin tehtiin yhteensä 11 muutosesitystä. Niistä kuusi hyväksyttiin yksimielisesti ilman äänestyksiä, kuten muun muassa Lopen opiston tuntimäärän pitäminen ensi vuonnakin tämän vuoden tasolla sekä subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajauksista luopuminen.

Lisäksi äänestyksen jälkeen hyväksyttiin esitys, jonka mukaan ala- ja yläkoulu eriytetään budjetissa.

Tällöin yläkoulun menoylityksiä ei voida tehdä alakoulujen kustannuksella, kuten nyt on tehty. Tätä esitti Jarmo Laukkanen kokoomuksen ryhmäpuheenvuorossa. Muutosesitys hyväksyttiin äänin 20-7.

Moni valtuutettu puhui sekä budjetin yhteydessä että muutenkin liikunnasta ja liikuntapaikoista.

Ennen budjettia käsiteltiin kuntaan kaavaillun uuden tekonurmikentän rakentamista. Valtuusto päätti esityksen mukaisesti, että se rakennetaan Launosiin nykyisen pallokentän paikalle.

Päätös on kuitenkin ehdollinen, sillä tekonurmikenttä toteutetaan vain siinä tapauksessa, että se saa valtiolta täyden avustuksen. Rakentamiseen on varattu budjetissa 350 000 euroa.

Lisäksi Kirkonkylän keskusurheilukentän saneeraukseen on varattu 200 000 euroa ja uuden liikuntahallin suunnitteluun 100 000 euroa.

Valtuuston kokous myös alkoi urheilujuhlan tunnelmissa, sillä valtuuston puheenjohtaja Timo Heinonen (kok.) muistutti, että sunnuntaina salibandyn MM-kultaa voittaneen joukkueen Ville Lastikka on Lopen Floorball Teamin kasvatti.

Seuratasolla hän edustaa nykyisin Steelers Hämeenlinnaa. Loppi muistaa Lastikkaa 2 000 euron stipendillä ja koko valtuustosali palkitsi MM-kullan aplodein. HÄSA