Kanta-Häme Loppi

Lopen vanhassa kirkossa kuullaan vanhojen soitinten sävelmiä lauantaina - Johanna Kilpijärvi ja Maija Lampela soittavat barokkimusiikkia

Johanna Kilpijärvi ja Maija Lampela esiintyvät lukuisissa vanhan musiikin tapahtumissa ja eri kokoonpanoissa yhteisen duonsa lisäksi. Kuva: Gustav Larsson
Johanna Kilpijärvi ja Maija Lampela esiintyvät lukuisissa vanhan musiikin tapahtumissa ja eri kokoonpanoissa yhteisen duonsa lisäksi. Kuva: Gustav Larsson

Lopen vanhassa kirkossa järjestettävässä Le Retour – Viola da gambat -konsertissa kuullaan lauantaina harvinaislaatuista soitantaa

Gambaduo Johanna Kilpijärvi ja Maija Lampela soittavat barokin aikaisiin jousisoittimiin kuuluvilla bassogamballa ja pardessus de violella aikakauden mukaista musiikkia.

Säveltäjäniminä ovat Schenck, Hume, Colombe, Couperin ja Marais.

Viola da gamba on jousisoitinperhe, johon kuuluvia soittimia pidetään polvien välissä. Niitä soitetaan istualtaan joko jousella tai näppäillen.

Ulkonäöltään soittimet muistuttavat viulua ja selloa, mutta ovat lähempää sukua kitaralle. Kontrabasso on bassogamban moderni jälkeläinen.

Viola da gambassa on tavallisimmillaan kuusi kieltä ja 1400-luvulla luvulla kehitetyt soittimet olivat suosittuja aina 1700-luvun lopulle asti.

Sekä Kilpijärvi että Maija Lampela ovat opiskelleet vanhaa musiikkia Sibelius-Akatemiassa Markku Luolajan-Mikkolan johdolla.

Ranskalainen 1600–1700-lukujen musiikki on duon pääohjelmistoa. Molemmat ovat myös sellistejä.

Konsertin järjestää Lopen seurakunta. Konserttiin on vapaa pääsy, mutta korona-aikaan liittyen osallistujien määrää saatetaan joutua rajoittamaan.

Le Retour – Viola da gambat. Lopen vanhassa kirkko 8. elokuuta kello 16, osoitteessa Pilpalantie 97, Loppi.

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic