Kanta-Häme

Lopen yrittäjäpalkinto meni tallille

Lopen tuore vuoden yrittäjä Jari Nylund Vaahteramäen tallilta epäilee, että ratsastusharrastuksen kasvun vuodet ovat ainakin Lopen ympäristössä taittumassa. Tallilla näkyy jo laman vaikutus. Nuorten ajasta ja perheiden varoista kilpailee moni muukin laji. Ratsastus ei ole helppo harrastus, vaan vaatii sitoutumista ja pitkäjännitteisyyttä.

Hämeen yrittäjät on palkinnut Lopen vuoden yrittäjinä Jari Nylundin ja Minna Variksen.

Kolme Hevosta Three Horses ja Nylund toiminimen talli on kasvanut 13 vuodessa kolmesta hevosesta peräti 14 oman hevosen ratsastuskouluksi ja talliksi. Valtaosa hevosista on ratsuja, mutta kymmenen viime vuotta Jari Nylund on myös ohjastanut hevosiaan vuosittain noin 30 ravilähdössä.

Viime elokuussa Nylund ohjasti suomenhevosensa Hurja-Eron kuudenneksi Kuninkuusraveissa Porissa.

– Nelisen vuotta sitten ennakoimme voimakkaan kasvun hidastuvan. Vähensimme ratsastuskoulun osuutta ja keskityimme aiempaa enemmän raveihin. Päätimme myös, ettei toimintaa laajenneta. Näin tämä säilyy vielä yhden miehen työnä, Jari Nylund kertoo ja lisää, että Minna Varis työskentelee kodin ulkopuolella.

Koko perhe osallistuu töihin, mutta Jari Nylundille talli on enemmän elämäntapa kuin yrittäjyyttä.

– Tämä on raakaa työtä, joka perustuu pitkälti omaan tekemiseen. Rehut viljellään ja hevoset kengitetään itse. Tässä joutuu tekemään kaikkea.

Kyse hevosvoimista

Tie kohti Lopen vuoden yrittäjä-palkintoa alkoi vuosia sitten, kun Jari Nylundin piti jatkaa isänsä autokorjaamoa, mutta hän päätyikin äidinisänsä tavoin hevosmieheksi. Vuonna 1996 hän aloitti sivutoimisena hevosalan yrittäjänä ja antoi kolmen hevosen yritykselleen hevosvoimien perusteella nykyisen nimen: Kolme Hevosta ja Nylund.

Tallille löytyi paikka Lopen kirkonkylästä lapsuudenkodin maisemista, jonne Jari Nylund ja hänen puolisonsa Minna Varis rakensivat tallin vuonna 2001. Vaahteramäen ratsastuskoulu käynnisti toimintansa. Nyt tallin tarpeisiin viljellään runsasta kymmentä hehtaaria, jolta 15 kiloa päivässä heinää sekä viisi kiloa väkirehua syövät hevoset saavat pureskeltavaa.

Kuntakohtaiset vuoden yrittäjäpalkinnot jakaa Hämeen yrittäjät paikallisyhdistyksen esitysten perusteella. (HäSa)