Kanta-Häme

Loppi avasi kasvatuskioskin

Ensimmäiset koululaisten vanhemmat ovat ehtineet avata oven Lopen uusimman palvelun äärelle. Mäkitie 2:sta äidit ja isät hakevat tukea kasvatuspulmiin.

– Kasvatuskioskiin voi piipahtaa vaikka kuinka pienien asioiden kanssa. Täällä kuunnellaan ja jutellaan kahvikupposen ääressä. Ajatus on, että kynnystä ei ole, painottaa johtava sosiaalityöntekijä Sanna Ollikainen.

Kioskin toiminnan malli on rakennettu Lopella ilman minkäänlaisia malleja.

Ajatus lähti liikkeelle, kun perhetyöntekijä Kirsi Perttala mietti, miten paikata vanhempien tuen tarvetta sen jälkeen, kun lapset kasvavat neuvolaiän ohi.

Jonot perheneuvolaan ovat pitkät eivätkä perheet pääse hakemaan ammattilaisten neuvoja kovin pieniin murheisiin. Työntekijät haluavat antaa vanhemmille tukea ennen kuin ongelmat kasvavat.

Kirsi Perttala heitti idean matalan kynnyksen kioskista ilmaan.

– Nyt meillä on kioskina kerrostaloasunto, jossa viihdytään kuin kotioloissa. Sisältöä on kehitetty ison työntekijäjoukon ajatusten pohjalta.

”Kaikki muutkin saa..”

Kasvatuskioskin perusajatus on, että vanhemmat pystyvät juttelemaan niin pienistä kuin suurista kasvatukseen liittyvistä kysymyksistä.

Sanna Ollikainen kertoo esimerkin pienestä pulmatilanteesta, joka on monelle arkea.

– Kun koululaiset tokaisevat, että kaikkien muiden saavat ja kaikki muutkin tekevät, vanhemmat voivat kysellä onko tosiaan näin. Kaikilla ei ole tuttuja, joiden kanssa vertailla kokemuksia.

Kunnalle ei lisämenoja

Kioski aukeaa, kun koulu on päättynyt ja työpäivä on lopuillaan. Iltapäivän neljästä seitsemään paikalla on aina nuorisotyönohjaaja Karli Orava.

Hänen parinsa vaihtelee, sillä päivystysrinkiin kuuluu työntekijöitä niin sosiaali- kuin terveyspuolelta.

– Kunnalle ei tule lisäkustannuksia. Päivystys ei myöskään kuormita meitä työntekijöitä, sillä kullekin osuu esimerkiksi tämän vuoden aikana vain kaksi kolmen tunnin vuoroa, korostaa Sanna Ollikainen.

Kasvatuskioski toimii Lopen kirkonkylässä Mäkitie 2B 19:n asunnossa keskiviikkoisin kello 16.00-19.00. (HäSa)