Kanta-Häme

Loppi hakee ratkaisua lääkäripulaan

Jonotusaika lääkärin vastaanotolle on venynyt 42 vuorokauteen Riihimäen terveyskeskuksessa, jollei tarvitse kiireellistä päivystysaikaa.

Terveysasemalla toimineiden lääkärien siirto Riihimäelle on herättänyt loppilaiset taistelemaan tilanteen korjaamiseksi.

– Lääkäriongelma nousee joka käänteessä esiin. Meihin poliitikoihin otetaan jatkuvasti yhteyttä. Asukkaiden keräämän adressin on allekirjoittanut jo yli 1500 kuntalaista. Pidän tätä kysymyksenä, johon kunnanhallituksen on otettava selvä kanta, toteaa kunnanhallituksen puheenjohtaja Marja Peltomäki (kesk.).

Marja Peltomäki esittää maanantaina kunnanhallitukselle, että Riihimäen terveyskuntayhtymä hankkii lääkärin ja sairaanhoitajan työparin lisäresurssin Lopen kuntaan.

Lisäostopalvelun kustannukset ovat noin 250 000 euroa vuodessa. Jos Loppi haluaa palvelun, se vaatii kunnanvaltuuston päätöksen lisämäärärahan myöntämisestä.

Esityksen tarkoitus on Marja Peltomäen mukaan saada nimenomaan lisäresurssi, joka ei tarkoittaisi lääkärin ja hoitajan siirtämistä Riihimäeltä Lopelle. Vastaanotto ei olisi akuuttipäivystystä vaan lääkärille varattaisiin kiireettömien vastaanottojen aikoja.

Lopen ryhmässä Facebookissa Marja Peltomäen esitystä on arvosteltu vaalikampanjoinniksi. Hän tyrmää ajatuksen ja sanoo, että esitys on syntynyt tyytymättömyydestä kuntayhtymässä tehtyyn päätökseen.

Lopen kunnanhallitus päätti tammikuussa pyytää kuntayhtymältä selvitystä loppilaisten ikäihmisten, päihde- ja mielenterveysasiakkaiden sekä pitkäaikaistyöttömien ei-kiireellisten lääkäripalvelujen saatavuuden parantamiseksi.

– Saimme viime viikolla selvityksen, joka ei tyydyttänyt minua eikä täytä Lopen päättäjien ja kuntalaisten tahtoa saada Lopelle oma lääkäri. Saimme pyytämämme selvityksen ja haluan kunnanhallituksen keskustelevan ja hakevan ratkaisua, Marja Peltomäki perustelee.

Yhtymähallitus toteaa Lopen kunnalle antamassaan lausunnossaan, että lähipalvelut paranevat Lopella, kun terveysasemalle saadaan videoyhteyden avulla lääkärin etävastaanotto kerran viikossa.

Hoitajien määrän lisäys vaatisi lisärahaa, samoin kuntayhtymän lääkärinvirkojen lisäys tai jononpurkulääkärin palkkaaminen. Lääkäripula helpottaa huhtikuun alussa, kun kaikki virat saadaan täytettyä.

Yhden lääkärin ja hoitajan vastaanotto kerran viikossa Lopen lähiterveysasemalla ei riittäisi koko kunnan väestön palvelemiseen. Kuntayhtymä toteaa myös, ettei potilaita voida valikoida lääkärin vastaanotolle. Yhden kokoaikaisen lääkäri-hoitajaparin ostaminen Lopelle ei riitä kunnan tarpeisiin ja ajatus kilpistyy potilaiden valikoimisen mahdottomuuteen.

– Esityksessäni on kysymys lisäresursoinnista, jolla pyritään ei-kiireellisen lääkäripalvelun saatavuuden parantamiseen ja jonojen purkamiseen, Marja Peltomäki selventää.

Peltomäki muistuttaa myös, ettei vaalien läheisyys katkaise päätöksentekoa kunnassa. Kunnanhallitus käsittelee asiaa, mutta päätöksen tekee nykyinen kunnanvaltuusto vasta toukokuussa vaalien jälkeen. Uuden valtuuston toimikausi alkaa vasta kesäkuussa.

Kunnanhallituksen ensi maanantain kokouksessa lääkäritilanteesta keskustellaan terveyskeskuskuntayhtymän johdon ja yhtymähallituksen loppilaisten jäsenten kanssa. HÄSA

Päivän lehti

4.6.2020