Kanta-Häme

Loppi hakkaa Isokorkeen ulkoilualueen kuusikkoa

Isokorkeen alueella avohakataan vanhaa metsää parin vuoden kuluttua. Varsinainen Isokorkeen lakialue pysyy ennallaan, mutta Isokorkeen ja Pikkukorkeen välisestä metsästä hakataan kuusta yli 100 000 euron arvosta.

– Ulkoilualue on itse asiassa talousmetsää, jota kuitenkin kohdellaan lähivirkistysalueena. Sitä on hoidettava ja puustoa uudistettava, jos metsä halutaan pitää kulkukelpoisena ulkoilijoille ja marjastajille, perustelee kunnanjohtaja Karoliina Viitanen.

Kunnanjohtaja on yksi komean ulkoilualueen ahkerista käyttäjistä. Kuntalaisille arvokas alue herättää helposti tunteita, joten Karoliina Viitanen haluaa kunnan tiedottavan päätöksistään ajoissa.

Jäljet kuntoon parissa vuodessa

– Edellisen kerran aluetta hakattiin runsaat pari vuotta sitten, jolloin asiasta syntyi aikamoinen myrsky. Hakkuut olivat tuolloinkin tarpeen, mutta tiedottaminen ontui.

Edellisten hakkuiden jäljet ovat nyt tasoittuneet ja alueen puusto lähtenyt hyvää vauhtia uudistumaan. Nuorilla metsäosuuksilla perataan taimikkoa jo ensi vuonna.

Kunnanjohtaja korostaa metsäalueen taloudellista merkitystä. Kunnalla ei ole varaa päästää veronmaksajien satojen tuhansien eurojen omaisuutta lahoamaan.

Vanhan kuusikon hakkaamatta jättäminen aiheuttaisi koko alueen metsälle riskin tautien ja tuholaisten leviämisestä.

Jalopuumetsä saa opastaulut

Isokorkeen lakialueella metsään ei kosketa, mutta myrskyn kaatamat puut korjataan sieltäkin tarvittaessa pois. Jalopuumetsään on tiedossa ensi vuonna tauluja, joissa kerrotaan jalopuulehdosta ja sen puustosta.

Koko ulkoilualueella raivataan polkujen reunoilta pajua ja muuta kasvillisuutta. Samalla poistetaan sähkölinjoille tai polulla kulkijoille vaaraksi olevia kelopuita.

Polkuja hoidetaan myös ajamalla niille purua tai haketta. Myös ylikulkusilta uusitaan ensi vuoden aikana kunnan omana työnä. Järven rantaan saadaan kulkijoille levähdyspenkkejä.

Lopen kunnanhallitus päättää jatkossa Isokorkeen alueen metsänhoidon vaatimista hakkuista erikseen eikä enää osana koko kunnan metsänhoitosuunnitelmaa. Erillisellä käsittelyllä halutaan varmistaa, että tieto päätöksistä tavoittaa kuntalaiset. (HäSa)

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic