fbpx
Kanta-Häme

Loppi haluaa hoitaa itse jätehuoltonsa

Kunnanvaltuusto ei suostunut kumileimasimeksi Lopella, vaan päätti useasta asiasta eri tavoin kuin kunnanhallitus oli esittänyt.

Suurin periaatteellinen kysymys on varmasti ero jätelautakunta Kolmenkierrosta, joka käytännössä merkitsee myös eroa Kiertokapula oy:stä.

Aiheesta teki aloitteen pari vuotta sitten Jarmo Laukkanen (kok.). Tuolloin keskustelu keskitetyistä jätekuljetuksista ja niiden kilpailuttamisesta kävi kuumimmillaan.

Sittemmin asiasta on käyty valituskierros ja korkein hallinto-oikeus on päätynyt pitämään yhteisen jätelautakunnan päätöksen voimassa eli jätteidenkuljetus kilpailutetaan keskitetysti.

Paikallisesti pelkona on ollut, ettei pienillä yrityksillä ole mahdollisuuksia osallistua tällaiseen jättitarjouskilpailuun.

Kunnanhallitus esitti, että ero Kiertokapulasta ja jätelautakunnasta on liian järeä toimi ja tulisi kunnalle kalliiksi.

Laukkanen kuitenkin uudisti aloitteensa kokouksessa ja sai runsaasti kannatusta.

Antti Mikkola (kok.) totesi, että on hyvä pitää jäteasiat kunnan omissa käsissä. Hänen mielestään yhteistyö Kolmenkierron kanssa ei ole ollut kaksisuuntaista.

– Näytetään niille, että olemme tosissamme. Jos on kunnon vastaantuloa, niin mietitään uudelleen, Antti Salminen (ps.) painotti.

Kiertokapulan hallintoelimissä istuva Asko Niemelä (kesk.) esitti, että yhteistyöhön kannattaisi vielä uskoa. Hänen mukaansa luvassa on, että jokainen kunta saa kohdaltaan ottaa kantaa tarjouskilpailuun.

Kunnanjohtaja Karoliina Frank muistutti, että Kolmenkierto ja Kiertokapula ovat kaksi eri asiaa. Loppi on ollut perustamassa Kiertokapulaa 1990-luvun alussa, eikä kunnassa ole jätehuollon ammattilaista.

Ero molemmista on pitkä prosessi. Sen jälkeen pitää joko palkata tai ostaa asiantuntemusta.

Tämä ei valtuutettuja vakuuttanut. Eron puolesta äänesti 24 valtuutettua ja vastaan 10. Vastustajat tulivat useista puolueista.

Aika näyttää, eteneekö tilanne todella eroon. HÄSA

Menot