Kanta-Häme

Loppi hautasi yhtenäiskoulun

Lapset jatkavat nykytapaan koulunkäyntiä ala- ja yläkoulussa, kun Lopen kirkonkylän koulunkäyntialueelle suunniteltu yhtenäiskoulu haudattiin kunnanvaltuuston istunnossa maanantai-iltana äänin 28–7.

Hylkäämistä esitti kasvatus- ja koulutuslautakunnan varapuheenjohtaja Anniina Lucenius (kok.). Hän perusteli esitystään toteamalla, että useasta yksiköstä muodostettavassa yhtenäiskoulussa esimiestyöskentely karkaa oppilaiden ja työntekijöiden arjesta.

Valtuustokokouksesta odotettiin ennalta pitkää, sillä asialistalla olivat yhtä aikaa yhtenäiskoulukysymys, jätelautakunnasta eroamisen selvittely sekä yhteisen ruokahuollon järjestäminen Riihimäen kanssa.

Toisin kävi. Kolme äänestystä sisältänyt kokous ei kestänyt täyttä tuntia ja puheenvuoroja käytettiin niukasti. Yhtenäiskoulusta käyttivät puheenvuorot vain Anniina Lucenius ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Marja Peltomäki (kesk.).

Peltomäki ihmetteli, kuinka vähän keskustelua yhtenäiskoulusta on luottamushenkilöiden keskuudessa käyty. Hän tuomitsi myös vaaleihin ratsastuksen kyläkoulujen lopetusuhalla.

– On harmillista, että kaikenlainen koulusektoriin kohdistuva uudistamistoiminta nähdään potentiaalisena uhkana kyläkouluille ja keinona niiden lakkauttamiseen.

– Kyläkouluntappajan leima on vahva ase. Niin vahva, että päättäjät putoavat sen edessä polvilleen ja menettävät toimintakykynsä, Peltomäki totesi.

Ateriapalveluyhteistyö Lopen ja Riihimäen kesken etenee. Päätös syntyi äänin 23–12.

Loppi on valmis aloittamaan käytännön neuvottelut Riihimäen kanssa yhteisestä ruokapalvelusta. Riihimäki rakentaa keskuskeittiön ja tuottaa ateriat isäntäkuntaperiaatteella myös Lopen kouluille ja päiväkodeille.

Ruoka tuodaan Riihimäeltä koulujen ja päiväkotien palvelukeittiöihin, joissa se joko kuumennetaan tai kypsytetään. Perunat, riisit ja salaatit valmistetaan aina paikan päällä.

Tavoitteena on, että ruoka saadaan keskuskeittiöltä jo vuoden 2018 alusta lähtien.

Jätelautakunta Kolmenkierrosta ja Kiertokapulasta eron seurauksista päätettiin teettää konsultilla selvitys kustannuslaskelmineen. Selvitykseen myönnettiin 25 000 euron lisämääräraha.

Päätös ei suinkaan syntynyt yksimielisesti, vaan vaati äänestyksen. Ossi Kollin (sd.) Joni Lähteen (sd.) kannattamana olisi ollut valmis vetämään takaisin kunnanvaltuustossa kesäkuussa tehdyn eroamispäätöksen.

Eropäätös tehtiin kesäkuussa siitä huolimatta, että ero Kiertokapulasta vie vähintään 12 vuotta. Kunnalla ei myöskään ole jätehuollon asiantuntijoita eikä organisaatiota.

Syy eroon löytyy jätekuljetuksista, jotka saattavat keskitetyssä kilpailutuksessa valua oman kunnan ulkopuolisille yrittäjille.

– Ei oikein anna hyvää kuvaa, että valtuusto peruu heti päätöksensä. Nyt pitää selvittää huolella eron vaikutukset, totesi keskustalainen jätelautakunnassa istuva Aimo Alho.

Äänin 29–6 päädyttiin selvityksen tekemiseen. HäSa