Kanta-Häme

Loppi kiristi vyötä ja piti talouden yhä plussalla

Jo seitsemännen perättäisen kerran Lopella tehtiin viime vuonna positiivinen tilinpäätös.

– Talous on saatu pidettyä tasapainossa, koska hallinto ja kunnan palvelukokonaisuus on kaluttu luilleen. Jo vuosia on tehty kipeitä säästöratkaisuja, joilla taseeseen on saatu kerrytettyä 11 miljoonan euron puskuri lähinnä terveyskuntayhtymien alijäämien kattamista varten, kunnanjohtaja Karoliina Frank toteaa.

Loppi näyttää tulleen talouden taitekohtaan, johon sisältyy iso riski. Karoliina Frank näkee vaaran merkkejä koko maata koettelevassa taantumassa, Kanta-Hämeen laskuun lähteneessä väkimäärässä sekä työttömyyteen, joka näkyy Lopellakin.

– Kunnilta odotetaan palvelujen lisäämistä, vaikka samaan aikaan kuntien taloustilanne on äärimmäisen tiukka.

Karoliina Frank muistuttaa, että parinsadantuhannen euron lisääminen kunnan menoihin on helppoa, mutta saman suuruisen säästön kurominen on tiukan työn ja jokapäiväisen nuukuuden takana.

Viime vuonna Loppi teki 540 000 euroa ylijäämää, mutta samaan aikaan kunnan velkaa jouduttiin ensimmäisen kerran vuoden 2009 jälkeen kasvattamaan. Velkamäärä kasvoi 1,2 miljoonaa euroa. Asukasta kohti kunnan velka alittaa maan keskiarvon peräti 819 eurolla.

Launosten koulun peruskorjaus ja laajennus sekä Silmänkannon yritysalueen kunnallistekniikka olivat viime vuoden suurimmat rakennuskohteet. HÄSA

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic