Kanta-Häme

Loppi lopettaa ateriapalvelut sivukyliltä

Pilpalan perukoilla, Sääksjärven kymmeniä vuosia sitten lakkautetulla koululla asuva Paavo Nylander ei enää vuoden kuluttua saa Lopen kunnalta kotiin kuljetettuja aterioita. Kunta lopettaa ensi kesänä aterioiden kotiinkuljetukset sivukylillä asuville.

– Pari vuotta sitten aloin saada tämän palvelun ensin sotaveteraanien tukirahalla, mutta sitten jatkoin ostamista omalla kustannuksella. Terveellinen syöminen on tärkeää eikä täältä saakka pääse ravintoloihin.

Tieto kuljetusten loppumisesta saa Nylanderin pyörittämään päätään. Hän ei voi kuin ihmetellä. Samaan aikaan, kun vanhusten pitäisi asua pitkään kotona, jotteivät laitoshoitokulut kasva, kotona asuminen tehdään yhä vaikeammaksi.

Hän ei käytä kunnan kotipalveluja vaan hoitaa taloutensa vielä itse.

– Kyllä täältä pääsee kauppaan. Metsäpolkua pitkin oikotietä on vain kymmenen kilometriä Karkkilaan. Lopen kirkonkylän kauppaan on 21 kilometriä. Ajokortti otettiin pois ja nyt pyörälläkään ei saa ajaa huimauksen vuoksi. Mutta kävellen pääsee.

Käytännössä 88-vuotias Paavo Nylander saa apua kauppamatkoihin pojiltaan ja edesmenneen vaimonsa pojilta.

Yksin asuminen onnistuu, kun terveys pysyy riittävän hyvänä. Hänen tavoitteenaan on kulkea metsissä ja liikkua ahkerasti, jottei joudu elämänsä loppuvuosiksi sänkyyn. Kauppamatkojen kävely kesät talvet on kuitenkin jo liian rankkaa ulkoilua.

– Jotenkin tämä ateriointi on nyt vuodessa ratkaistava. Eivät ne kaupan einekset juuri houkuttele ja ovatko ne edes terveellisiä keskuskeittiön ruokaan verrattuna?

Kustannukset karkaavat

Lopen perusturvalautakunnan tiistai-iltana tekemä päätös merkitsee, että osa nykyisistä ateriapalvelun asiakkaista joutuu järjestämään ruokailunsa vuoden kuluttua uudella tavalla.

Kotiin aterian saavat enää kirkonkylässä Eedilän läheisyydessä asuvat huonokuntoisimmat asiakkaat. Lisäksi perusturva tulee hankkimaan ateria-automaatteja, jotka koostuvat pakastimesta, uunista ja tietokoneyksiköstä. Sen avulla joko kodinhoitaja tai omainen voi lämmittää pakasteateriat asiakkaalle.

Kuljetusaterioiden lakkauttaminen johtuu kustannuksista, mutta myös ateriapalvelujen käyttäjien ja aterioiden vähenemisestä. Kuljetuskustannukset olivat vuonna 2009 39 000 euroa ja tänä vuonna 58 000. Aterioiden määrä on samaan aikaan vähentynyt joka vuosi 700:llä.

Kun kuljetukset loppuvat, ateriapalvelujen kustannukset kunnalle laskevat ensi vuonna 47 000 euroon.

Asiakas maksaa tällä hetkellä ateriasta 8,70 euroa, mutta ensi vuonna jo 9,65. Kunnalle ateria tulee maksamaan ensi vuonna jo 12,65 nykyisen 12,40 sijaan.

Aterian tilalle kauppapalvelua

– Aika moni asiakas on siirtynyt ostamaan kaupasta itse valmisaterioita. Tarjolla on kohtuuhintaisia ja ravintoarvoltaan hyviä valmisruokia niin eineksinä kuin pakasteina ja lämmintiskissä, kertoo vanhushuollon johtaja Sisko Haapanen.

Sivukylien huonokuntoiset asukkaat voivat ensi kesästä lähtien pyytää kunnan kotipalvelusta kaupassa asiointipalvelua, jotta saavat hankittua ruokansa kotiin. Sisko Haapanen toteaa valtaosan ateriapalveluita käyttävistä olevan jo kotipalvelun asiakkaita ja käyttävän myös kauppapalveluja.

– Pelkkä lounas ilman juomia ja leipää ei riitä koko päiväksi. Kaupasta on joka tapauksessa hankittava ruokaa, Haapanen sanoo.

Kuljetusaterioiden piiriin ei enää oteta vuodenvaihteen jälkeen uusia asiakkaita, vaan Loppi tarjoaa hakijoille kauppa-asiointipalvelua. (HäSa)

 

 

 

 

 

Päivän lehti

2.6.2020