Kanta-Häme

Loppi palkkasi muistihoitajan

– Muistin heikkenemisessä ei ole mitään hävettävää. Se on sairaus, josta voi puhua, ja jonka voi hyväksyä siinä kuin reuman tai syövän. Mitä aikaisemmin muistisairaus havaitaan, sitä enemmän on edessä hyvää elämää ja hyviä vuosia, korostaa muistihoitaja Anne Eve Lopelta.

Lopella muistisairauksiin suhtaudutaan siinä määrin vakavasti, että kunta otti käyttöön vuoden alussa erityisen muisti- ja omaishoidon palveluneuvojan.

Kahden vuoden kokeilun aikana tehtävässä työskentelevä Anne Eve kannustaa yli 65-vuotiaita lievistäkin muistin ongelmista kärsiviä tulemaan keskustelemaan kanssaan. Samalla muisti testataan ja jutustellaan arjen pienistäkin huolista.

– Kun muistamattomuus todetaan ja siitä puhutaan avoimesti, omaisten on helpompi ymmärtää monia muutoksia ja uusia tilanteita. Tärkeää on ymmärtää, ettei muistamattomuus ole este. Ihminen voi käydä teatterissa, matkailla, liikkua ja kulkea. Elämä ei lopu diagnoosiin! Anne Eve korostaa.

Kotipalvelun ohjaaja Merja Åstedt kertoo Lopella olevan tällä hetkellä 33 omaishoidon tukea saavaa, joista noin puolet hoitaa muistisairasta kotona. Kaikkiaan muistihoitaja Anne Eve vierailee noin 50 muistisairaan kotona.

Kotikäynnit tukevat arkea

Muistisairaiden palveluneuvojan kotikäynneillä asiakkaat ja neuvoja käyvät läpi arkisia asioita, jotka voivat vaihdella hyvinkin paljon.

– Joskus suunnitellaan remonttiasioita, joskus mietitään intervallijakson tarvetta, joskus tilataan lääkäriaikaa ja joskus jutellaan vain kuulumisia. Tärkeintä on, että asiakkaat saavat puhua asioistaan ammattilaisen kanssa. Erityisen tärkeää on pitää huolta omaishoitajan jaksamisesta, Anne Eve kertoo.

Kotikäyntien lisäksi Anne Eve pitää terveystalolla kirkonkylässä Ikäpisteessä muistiklinikkaa yhtenä päivänä viikossa. Ovesta sisään saapuvat voivat testauttaa muistinsa tai kertoa joko omista tai perheen pienistäkin oireiluista.

Kun sairaus on todettu, muistisairaiden omaiset saavat tukea osallistumalla vertaistukiryhmään, joka kokoontuu Eedilässä kerran kuukaudessa.

Omalääkäri ei vaihdu

Kotipalvelu ja palveluneuvoja ohjaavat muistisairaat Lopelle terveyskeskukseen, jossa heitä varten on nimetty sekä terveydenhoitaja että lääkäri. Omaiset ovat toivoneet jatkuvaa suhdetta lääkäriin, jotta muistisairaiden yksilöllinen hoito helpottuu eikä lääkäri vaihdu jatkuvasti.

Kotipalvelun ohjaaja Merja Åstedt vakuuttaa, että muistisairaat ja omaishoitajat saavat kiperissä tilanteissa nopeasti apua. Kunta pystyy järjestämään sairaalle Eedilästä intervallipaikan, jos omaishoitaja sairastuu.

Muistikahvila myös Lopelle

Merja Åstedt kertoo myös muistisairaiden tilanteen helpottuvan tänä syksynä entisestään Lopella. Lopelle on perustettu Kanta-Hämeen muistiyhdistyksen alaosasto, joka alkaa pyörittää muistikahvilaa Mäkitiellä. Syksyn toiminnan avaa ilta, jossa pohditaan hoitotahdosta.

– Muistikahvila ei missään nimessä ole ainoastaan muistisairaille. Siellä käsitellään kaikkia koskevia asioita, kuten juuri hoitotahtoa ja sen toteutumista. Ravinto ja aivoterveys koskettavat kaikkia, samoin kuin liikunta ja myös erilaiset muistin treenauskeinot, Merja Åstedt korostaa.

Työikäisten pitäisi jo varhaisessa vaiheessa havahtua miettimään aivotoimintansa jumppaamista. Anne Eve neuvoo opettelemaan muistiharjoituksia, joita tarvitaan googlen, älypuhelimien ja sähköisten kalenterien aikakaudella.

– Aivot eivät enää joudu tallettamaan puhelinnumeroita, aikoja eivätkä edes kauppalappuja. Tilalle on otettava tietoisia muistitehtäviä. (HäSa)

Päivän lehti

20.1.2020