fbpx
Kanta-Häme

Loppi pitää kiinteistökohtaisen sopimisen

Loppi ryhtyy valmistelemaan jätehuollon järjestämistä itse. Osakassopimuksen mukaan irtisanomisaika Kolmenkierrosta ja Kiertokapulasta on neljä kalenterivuotta. Näin ollen Loppi voi irtisanoutua Kolmenkierrosta vuoden 2017 alussa ja on vapaa järjestämään jätehuollon parhaaksi katsomallaan tavalla vuoden 2021 alussa.

Lopen kaupunginvaltuusto päätti maanantain kokouksessaan irtisanoutua jätelautakunta Kolmenkierrosta. Kolmenkierto on 12 kunnan yhteinen jätelautakunta ja Kiertokapula näiden kuntien omistama jäteyhtiö. Ero Kolmenkierrosta tarkoittaa myös eroa Kiertokapulasta, jonka vastuulla jätehuolto on ollut. Päätös saavuttaa lainvoiman 30 päivän kuluttua, jos siitä ei valiteta.

Loppi ei ole hoitanut käytännön jätehuollon tehtäviä vuoden 1993 jälkeen, joten kunnan palkkalistoilla ei ole alan osaajia. Lopen kunnanjohtaja Karoliina Frank esittää jätehuollon ammattilaisen palkkaamista kuntaan valmistelemaan jätehuollon haltuunottoa.

Eropäätöksen taustalla on Lopen valtuuston tyytymättömyys Kiertokapulan päätökseen siirtää jätehuolto kiinteistöjen omistajilta kunnille. Kolmenkierron päätöksen mukaan kiinteistöjen omistajat eivät voi tulevaisuudessa valita jäteyhtiötään, vaan kunnat kilpailuttavat kuljetukset. Lopen päättäjät olisivat halunneet säilyttää kiinteistökohtaisen sopimisen.

Frankin mukaan tässä vaiheessa on epäselvää, miten Lopen jätemaksut järjestetään Kiertokapulasta eroamisen jälkeen. Tällä hetkellä Lopen kunta ei maksa mitään Kiertokapulalle, vaan asukkaat maksavat tyhjennystä hoitaville jäteyhtiöille ja jäteyhtiöt maksavat Kiertokapulalle.

Kiertokapula hoitaa osakaskunnilleen myös kuntien lakisääteisiä tehtäviä, kuten vaarallisen jätteen keräystä ja neuvontapalveluita. Lainsäädännön mukaan jätehuolto katetaan jätteistä kerättävillä maksuilla, eikä siihen saa käyttää verorahoja. Frankin mukaan irtisanoutumisen taloudellisia vaikutuksia ei ole selvitetty riittävän hyvin.

– Kenelläkään ei ole nyt yksityiskohtaista käsitystä, mitä tämä päätös tarkoittaa taloudellisesti ja toiminnallisesti, Frank sanoo.

Frankin mielestä selvitys olisi tehtävä ja eroamista harkittava uudelleen sen valmistuttua.

– Kiertokapulahan alun perin perustettiin sen takia, ettei 8000 asukkaan kunnan ole järkevää järjestää jätehuoltoa yksin, Frank sanoo.

Eroaloitteen teki Jarmo Laukkanen (kok) alun perin pari vuotta sitten. Laukkasen mukaan aloitteen kannattajat ovat huolestuneita Lopen yrittäjien tulevaisuudesta. Kunnallisten kilpailutusten pelätään kääntyvän suurille valtakunnallisille toimijoille.

– Haluamme pitää omat yrittäjät pystyssä, työntekijät töissä ja veroeurot täällä, Laukkanen sanoo.

Laukkanen uskoo, että jätehuollon järjestäminen loppilaisin voimin onnistuu. Neljän vuoden irtisanomisajan vuoksi Lopen jätehuolto on kuitenkin järjestettävä Kolmenkierron päätöksen mukaisesti vuoteen 2021 asti. HÄSA

Menot