Kanta-Häme

Loppi rakentaa ja lyhentää velkaa

Niukkuus uhkaa supistaa Lopella kirjaston aukioloaikaa ja kasvattaa yläkoulussa ryhmäkokoja. Toisaalta budjettiesitys tuo kirkonkylään kahden uuden lähihoitajan vetämän tukiasumisyksikön kehitysvammaisille.

– Palveluista ei tarvitse luopua, mutta pieniä supistuksia joudutaan tekemään. Talousarvion saaminen tasapainoon on vaikeutunut vuosi vuodelta. Taloussuunnitelma sisältää veronkorotuksen vuodelle 2015, toteaa talousjohtaja Pekka Leppänen.

Kirjaston työntekijöiden työaikajärjestelyt supistavat aukioloaikaa. Ovet saatetaan pitää jonakin viikonpäivänä kokonaan kiinni.

Yläkouluilla otetaan käyttöön 110 oppilaan kynnysraja. Vasta, kun seitsemäs- tai kahdeksasluokkalaisten määrä ylittää kynnyksen, oppilaista muodostetaan viisi opetusryhmää eli luokkaa. Ryhmäkoko jää enimmilläänkin 25:een.

Kasvu on hiipunut

Lopella tuskaillaan muiden kuntien tapaan pienenevien valtionosuuksien ja verotulojen puristuksissa. Väkimäärä laski viime vuonna eikä tämä vuosikaan näytä kasvua. Tonttikauppa ja rakentaminen on hiljaista.

– Rakentaminen on hiljaista kaikkialla. Meillä pitää huolestua vasta, jollei tilanne meillä parane samaa tahtia muiden paikkakuntien kanssa, Pekka Leppänen toteaa.

Uutta rakennetaan taas

Muutaman hiljaisen vuoden jälkeen Loppi käyttää ensi vuonna 3,5 miljoonaa euroa investointeihin. Säästöliekillä eletyt vuodet näkyvät kunnan lainamäärässä, joka on nyt laskusuunnassa.

Lainaa pystytään ensi vuonna lyhentämään 800 000 eurolla.

Lähivuodetkaan eivät kasvata Pekka Leppäsen mukaan lainamäärää, vaikka rakentaminen vilkastuu.

Kunnanjohtaja Karoliina Viitanen kertoo Kirkonkylän päiväkodin valmistuvan, Launosten koulun peruskorjauksen ja laajennuksen käynnistyvän ja Silmänkannon työpaikka-alueen kunnallistekniikan rakentamisen alkavan.

Ennaltaehkäisyyn uusia käsipareja

Ensi vuoden talousarvioesitys näyttää Lopella 30 000 euron verran ylijäämää.

Lopella toimintakulujen kasvu on pystytty puristamaan 2,7 prosenttiin. Verotulojen arvioidaan kasvavan vain 0,6 prosenttia.

Talousarvio kasvattaa kunnan työntekijämäärää peräti 14 hengellä.

Kunta lisää toimia, joiden avulla keskitytään erityisesti ennaltaehkäisevää työtä niin lasten ja nuorten kuin vanhusten parissa.

Taarintien kehitysvammaisten asumisyksikön lisäksi kunta lisää myös kotona asuvien vanhusten turvaa. Ensi vuonna alkaa erityinen yöpartiointi, johon saadaan uusi lähihoitaja partioimaan yöaikaan vanhusten luona.

Kouluilla aloittaa sosiaaliohjaaja ja kaksi määräaikaista tuntiopettajaa. Varhaiskasvatukseen saadaan erityisopettaja ja lastentarhanopettaja, mutta vastaavasti kaksi täyttämättä olevaan perhepäivähoitajan tointa lopetetaan.

Seitsemän lähihoitajaa ja yksi sairaanhoitaja siirtyvät kunnan työntekijöiksi, kun osa Riihimäen seudun terveyskuntayhtymän vuodeosaston hoitopaikoista siirtyy perusturvatoimen alaisuuteen.

Lopen kunnanvaltuusto käsittelee talousarvioesityksen maanantaina 9. joulukuuta. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic