Kanta-Häme

Loppi rakentaa ja vähentää velkaa

Esikoululaiset suuntaavat ensi elokuussa upouuteen rakennukseen aivan nykyisen Lopen alakoulun ja yläkoulun väliin.

Lähes 1,4 miljoonan euron hintaisen talon lisäksi kunnan ensi vuoden talousarvioon mahtuu vain runsaan puolen miljoonan euron hintainen Vanhakosken alueen kunnallistekniikan rakentaminen.

– Velka on nyt saatu pysyvästi hitaaseen laskuun. Budjetti on myös jo neljäntenä vuonna peräkkäin lievästi ylijäämäinen, kertoo kunnan talousjohtaja Pekka Leppänen.

Talousjohtaja painottaa kuitenkin kunnan talouden liikkumavaran olevan hyvin pientä. Ylijäämää on tosin jo yli 7 miljoonaa ja se nousee tämän vuoden jälkeen lähes 10 miljoonaan euroon.

Myös Lopen kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Heinonen (kok.) painottaa erityisesti onnistunutta velkataakan vähentämistä.

– Emme nosta veroja ja vaikka investoimme kovalla tahdilla, pystymme jopa vähentämään tänä ja ensi vuonna kuntamme velkataakkaa. Ei ole vastuullista jättää edes investointivelkoja vain lapsiemme maksettavaksi, Heinonen toteaa.

Takavuosien talouden ahdinko ja velkaantuminen saatiin kuriin kunnan tervehdyttämisohjelmalla.

– Ennen kaikkea hallintokuntien tiukka menokuri näkyy. Toisaalta kasvukunnassa verotulokehitys on ollut menojen kasvua nopeampaa, Pekka Leppänen toteaa.

Ensi vuoden talousarviossa käyttötalouden menot kasvavat 5,1 prosenttia, mutta ilman sairaanhoitopiirin ja terveyskeskuksen kuntayhtymien vaikutusta käyttötalousmenot kasvavat 4,3 prosenttia.

Toisaalta verotulojen kasvuprosentti arvioidaan 2,4 prosentiksi, kun valtakunnan tasolla käytetään rohkeaa 4,2 prosentin ennustetta.

Edessä kouluremontit

Lopella ei enää puhuta leikkauksista eikä säästötoimista. Kunta keskittyy kasvukunnan tehtäviin eli turvaamaan tonttitarjontaa ja palveluja.

Lähivuosina rakennetaan Vanhakosken asuinaluetta, jonne valmistuu myyntiin viiden vuoden aikana kaikkiaan yli 50 tonttia.

Viiden vuoden yli 13 miljoonan euron investointipakettiin mahtuvat sekä Launosten että Läyliäisten koulujen laajennukset että Riihimäen jätevedenpuhdistamon peruskorjauksen rahoitukseen osallistuminen.

– Ehkä yksi tärkeimmistä hankkeista on Silmänkannon työpaikka-alueen rakentaminen Kormuun Riihimäen rajalle. Tavoite on saada kuntaan yrityksiä ja työpaikkoja, Pekka Leppänen toteaa.

Kuusi uutta tointa

Talousarvioon on pitkästä aikaa mahtunut määrärahaa kuuden uuden työntekijän toimeen.

Esiopetusrakennukseen valmistuu oma jakelukeittiö, jota hoitamaan ja lisäksi esikoulua siivoamaan saadaan työntekijä. Eedilään palkataan vanhuksille lähihoitaja.

Kirkonkylän päiväkoti saa täysiaikaisen johtajan, kun kuntaan perustetaan erillinen varhaiskasvatuspäällikön toimi. Samalla myös muiden päiväkotien johtajilta siirretään alueidensa päivähoidon ohjaustehtäviä uudelle työntekijälle.

Nuorisotilojen käyttö tehostuu, kun toimintaa alkaa vetää uusi nuorison kerho-ohjaaja.

Lopen kunnanvaltuusto kokoontuu päättämään talousarvioesityksestä maanantaina 3. joulukuuta. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020