Kanta-Häme

Loppi saattaa sittenkin perua eron Kiertokapulasta

Jätehuollon järjestäminen muilla tavoin merkitsisi kuntalaisille isoa lisälaskua.
Aihekuva. Kuva: Juho Peltoniemi, arkisto

 

Ero Kiertokapulasta ja jätelautakunta Kolmenkierrosta näyttää nostavan jätteistä eroon pääsemisen hintaa Lopen kuntalaisille siinä määrin, että kunta valmistautuu perumaan eropäätöksen. Vuotuinen lasku kasvaisi riippumatta siitä, millainen uusi vaihtoehto valittaisiin.

Lopen kunnanvaltuusto saa helmikuussa päätettäväkseen, perutaanko eropäätös. Kunnanhallitus esittää perumista, mutta asiasta jouduttiin äänestämään.

Juhana Männistön (kok.) esitystä eroprosessin jatkamisesta kannatti neljä hallituksen jäsentä. Eron peruminen sai taakseen seitsemän ääntä. Männistön esitystä äänestivät kokoomuksen Eeva Pyhälammi, Antti Salminen (ps.) ja Heli Lehtilä (kesk.).

Pelko kustannusten karkaamisesta sai viime syksynä sosialidemokraattien Sakari Vuorisen esittämään valtuustoaloitteella, että kunta peruu päätöksen erota Kiertokapulasta ja Kolmenkierrosta.

Lupalautakunta on edellyttänyt valtuustoaloitteeseen antamassaan lausunnossa, että kunta selvittää eri toimintamallit kustannuksineen ja laskee kunnan itse järjestämän jätehuollon todelliset kulut. Tekninen lautakunta on vaatinut lausunnossaan erovalmistelun jatkamista.

Kunnan ympäristöpäällikkö Marjo Alho on koonnut ja verrannut kustannuksia, joita lähiseudun jätehuoltoyhtiöiden osakkaaksi liittyminen ja jätteiden keräys maksaa Lopelle.

Loimi-Hämeen Jätehuolto sekä Rosk´n Roll suhtautuvat periaatteessa myönteisesti uusiin jäsenkuntiin, mutta molemmat vaativat kunnan järjestämää kilpailutettua jätehuoltoa. Kiinteistöt eivät siis silloinkaan voi solmia sopimusta suoraan kuljetusyrityksen kanssa.

Osakkuus maksaa Rosk´n Rollissa 670 00–950 000 euroa. Loimi-Häme ei ole antanut arviota.

Pirkanmaan jätehuoltoon liittyminen maksaa 630 000 euroa. Päijät-Hämeen Jätehuolto ei ota Loppea jäsenekseen etäisyyteen vedoten.

Kunnalle lankeava osakasmaksu joudutaan siirtämään suoraan kuntalaisten maksamiin jätehuoltomaksuihin. Astioiden tyhjennyshinnat vaihtelevat kuljetusmatkojen mukaan.

Asukkaiden maksettavaa laskua nostavat lisäksi Kiertokapulan osakkuudesta eroamisesta aiheutuvat maksut, joita kunta joutuu maksamaan jäteyhtiölle kahdeksan vuoden ajan.

Kunta ei voi itse hoitaa jätehuollon kokonaisuutta. Korkein hallinto-oikeus jätti syksyllä 2016 voimaan jätelautakunnan vuonna 2013 tekemän päätöksen kunnan järjestämästä jätteenkuljetuksesta. Kuljetukset on siis joka tapauksessa kilpailutettava.

Kiinteistöt olivat saaneet valita itse jätekuljetusyrityksen ja sopia sen kanssa tyhjennyksistä, mutta päätös lopetti käytännön. Tämä synnytti vastustusta, joka johti eroamiseen Kiertokapulasta.

Kiertokapulan kilpailutuksen tiukkojen vaatimusten katsottiin sulkevan käytännössä pienet kunnalliset yrittäjät kilpailutuksen ulkopuolelle.

Eropäätös syntyi, mutta asian puiminen ja selvitysten laatiminen on jatkunut tiiviisti. Kiertokapulan osakassopimuksen mukaan eroamisaika on neljä vuotta. Sen jälkeenkin kunnan on maksettava jätehuoltoyhtiölle mahdollisesti syntyvät taloudelliset rasitteet kahdeksan vuoden ajan.

Lopen kunnanvaltuusto kokoontuu seuraavan kerran 25. helmikuuta. HäSa

Päivän lehti

29.5.2020