Kanta-Häme

Loppi tavoittelee yhä omaa terveyskeskuslääkäriä – nyt väläytellään jopa eroa kuntayhtymästä

Riihimäen terveyskuntayhtymä veti lääkärit pois kunnasta, joten Loppi tähyää nyt muille suunnille.

Lopella on väsytty taistelemaan terveyskeskuslääkärin saamisesta kuntaan.

– Olemme yrittäneet kaikkemme, mutta Riihimäen seudun kuntayhtymä ei ota jäsenkunnan ääntä huomioon. Nyt on mietittävä ja selvitettävä vakavasti, miten ja mistä saamme perusterveydenhuollon palvelut Lopelle, kertoo kunnanhallituksen puheenjohtaja Marja Ukkola (kesk.).

Tavoite on myös kirjattu ensi vuoden talousarvioesitykseen yhtenä keinona lisätä uusien asukkaiden houkuttelua. Toistaiseksi on avoinna mistä suunnasta yhteistyökumppania on tarkoitus hakea.

Klikkaa taulukkoa isommaksi.

– Taikakeinoja asukasluvun kohentamiseen yksittäisellä kunnalla ei ole, mutta uskomme pientenkin ratkaisujen lisäävän kiinnostusta. Perusterveydenhuollon lääkäri, valokuitu ja kesäasuntojen muuttaminen

vakituiseksi asunnoksi ovat tällaisia, toteaa kunnanjohtaja Mikko Salmela.

 

Yli 260 000 euroa alijäämäisessä talousarvioehdotuksessa ei ole nipistetty palvelujen parantamisesta, vaan ohjataan rahaa erityisesti elinvoimaa lisääviin hankkeisiin.

Marja Ukkola ja Mikko Salmela luonnehtivat talousarvioesitystä myönteiseksi alijäämästä huolimatta. Rakentamisen tauon aikana valmistaudutaan palloiluhalli-investointiin. Velka saadaan lähivuodet pysymään nykytasolla. Rahaa varataan myös Launosten tekonurmikentälle ja kirkonkylän vedenottamon saneeraukseen.

– Tämän vuoden tilinpäätös tulee olemaan miinuksella, mutta toisaalta ylijäämää on kertynyt puskuriin 14 miljoonaa euroa. Kestämme hyvin pari alijäämäistä vuotta, toteaa Marja Ukkola.

 

Ensi vuoden talousarvioehdotuksessa on varattu peräti 250 000 euroa jaettavaksi valokuidun rakentamiseen. Summalla tuetaan kylille syntyviä ja valtion avustusta hakevia kuituosuuskuntia.

– Valokuitu mahdollistaa etätyön tekemisen, jolloin pääkaupunkiseudun tuntumassa oleva Loppi hyvine palveluineen ja halpoine asuinkustannuksineen kilpailee uudella tavalla asukkaista, sanoo Mikko Salmela.

Tammikuussa valmistuu konsultilla teetetty koko kunnan alueen kattava valokuitusuunnitelma, joka tulee helpottamaan kyläosuuskuntien kuituhankkeita ja rahoituksen hakemista.

 

Silmänkannon yritysalueen markkinointi on toinen tärkeä elinvoimaa lisäävä osa-alue. Suunnitelmissa on tehdä yhteistyötä Riihimäen Tilat ja Kehitys -yhtiön kanssa. Mikäli avoinna oleva elinvoimajohtajan virka lakkautetaan, vastaa kunnanjohtaja jatkossa suoraan kunnan elinvoima-asioista.

Talousarvioesitys sisältää myös neljä uutta virkaa vanhustenhuoltoon, joista kaksi Eedilän palveluasumisyksikköön. HäSa