Kanta-Häme

Loppilainen luomutila kunnioitti juhlapyhää avoimin ovin – "On tärkeää nähdä, kuinka eläimet elävät ja kasvikset kasvavat"

Lauantaina liputettiin Suomen luonnon päivän kunniaksi.
Luomutilan omistava maatalousyrittäjä Jouko Helander rakastaa ahvenanmaalaisia lampaitaan. Kesyt otukset saapuvat kutsusta, nuuhkivat tavaroita ja nuolevat kättä.

Lauantaina vietettiin Suomen luonnon päivää. Osana sitä yli 40 suomalaista luomutilaa avasi ovensa kävijöille, jotka pääsivät tutustumaan luomuruoan tuotantoon ja luonnonmukaisesti eläviin eläimiin.

Loppilainen Pappilanpuiston tila kasvattaa luomukyyttöjä eli itäsuomenkarjan lehmiä, ahvenanmaalaisia lampaita, kanoja, kasviksia ja eläinten rehua. Se siirtyi sataprosenttiseen luomutuotantoon noin kymmenen vuotta sitten.

Ennen luomujunaan hyppäystä Pappilanpuiston tila oli harrastekäytössä, jolloin sen omistajien tulot tulivat pääosin muualta. Nyt maatalousyrittäminen on päätoimista. Koko tila on kooltaan yhteensä 130 hehtaaria, josta luonnonlaitumiin menee kymmenen hehtaaria ja peltoon 45.

– Luomutila oli ollut haaveenamme jo vuosikymmeniä. Aika tuli kypsäksi. Emme oikeastaan päättäneet mitään, vaan ajauduimme tähän, maatalousyrittäjä Jouko Helander sanoo.

Helanderin tuttujen tiloja on ollut mukana Suomen luonnon päivän avoimissa ovissa. Heidän kokemuksensa saivat Pappilanpuiston osallistumaan tempaukseen.

– Tiloilla kävi paljon ihmisiä tutustumassa menetelmiin ja eläimiin. On tärkeää nähdä, kuinka eläimet elävät ja kasvikset kasvavat. Se luo avoimuutta. Samalla toivoo myös uusia asiakkaita.

Pappilanpuisto on biodynaaminen tila. Se tarkoittaa sitä, että tila on pitkälti omavarainen. Ulkopuolelta ostetaan vain vähän.

– Teimme yli viisi vuotta töitä, jotta saimme biodynaamisen tilan leiman. Ehdot ovat vielä luomuakin tiukemmat, Helander kertoo.

Biodynaamisella tilalla ei saa muun muassa kuohia eläimiä eikä poistaa niiden sarvia.

Tilan lehmät ja lampaat saavat reissata elämänsä aikana ympäri Etelä-Suomea. Ne ylläpitävät suomalaisia perinnemaisemia syömällä laitumien kasvustoa.

– Jollekin laitumelle on saattanut tulla paljon vesakkoa, leppää ja haapaa, niin viedään sinne lampaat syömään se pois. Siinä voi mennä jopa koko kesä, Helander sanoo.

Luomutuotanto on Suomessa jatkuvassa kasvussa. Eviran ennakkotiedon mukaan luomuun lähti tänä kesänä siirtymään lähes 500 uutta maatilaa. Se on uusi ennätys.

Suomessa on yhteensä 5000 luomutilaa.

Jouko Helander näkee trendille kaksi selvää syytä: tavallisten tilojen kannattavuuden heikentyminen ja luomutuotteiden kysynnän kasvu.

– Kun siirtyy luomuun, alkaa saada valtiolta tukea. Se auttaa tilaa eteenpäin.

– Ja tällä hetkellä se vaan on niin, että jos laitetaan myytäväksi vierekkäin luomu- ja tavallinen tuote, ostetaan luomu ensimmäisenä.

Valtion luomutuki on vuosittain jopa useita satoja euroja yhtä hehtaaria kohden. HäSa

Päivän lehti

14.7.2020