Kanta-Häme

Loppilaisen naisen vangitseminen herätti keskustelun koirasusista - Alkukantaisuus ja susimainen olemus viehättävät

Lopen tapaus esimerkki liian pitkälle menneestä pentutehtailusta.
Kuvassa susikoira, joista Suomen Kennelliitto pitää rekisteriä. Kuva: Wolfteam s kennel

Uutinen loppilaisen, susia tilallaan pitäneen naisen viikko sitten tehdystä pidätyksestä on herättänyt keskustelua koirasusista.

Naisen epäillään tuoneen kolme sutta ilmeisesti Venäjältä tarkoituksenaan jalostaa koirasusia.

Kouvolalainen Taru Pekkarinen johtaa Suomen koirasudet ry:tä. Yhdistyksessä on alle 50 jäsentä, joiden koirat eivät ole Kennelliiton rekisteröimiä.

– Ne ovat periaatteessa ihan sekarotuisia koiria, joita vieraslajiluettelon kasvatus-, myynti- ja lemmikkinäpitokielto ei koske.

 

Pekkarinen arvioi, että Suomessa on reilu tuhat koirasutta. Yhdysvaltalaisista tarhasusista risteytettyjä koirasusia alettiin tuoda Suomeen pari vuosikymmentä sitten.

Loppilaisen Kennel Wolfteams´n Nina Axi-Timmerbacka muistelee, kuinka juvalainen susi-Pekka mainosti tuolloin Keltaisessa Pörssissä ”Osta oma susi kymppitonnilla”.

– Alkujaan ne eivät olleet halpoja, mutta nyt ne ovat. Itse tykkään susista yli kaiken, mutta koirasusia ei tarvita, koska meillä on kaksi virallista susikoirarotua.

– Näissä Suomen ns. koirasusissa on vain tippa sutta, jos sitäkään. Niillä on usein luonneongelmia eivätkä ne ole aikuisena näyttävän näköisiä, jatkaa Axi-Timmerbacka.

 

Millaiset markkinat Suomessa koirasusille on?

– Viimeisen vuoden aikana homma on mennyt sellaiseksi, että niitä myydään vähän liikaakin ja minne sattuu. Ei oteta edes selvää, mihin koirasusi on menossa, vastaa Pekkarinen.

Suomen koirasudet ry suosittelee tarkkaa harkintaa koirasusien pennuttamisessa. Vastuuntuntoisten kotien löytäminen pennuille voi olla vaikeaa ja yleisimmissä suomalaisissa sukulinjoissa on havaittu vakavia perinnöllisiä sairauksia.

Pennun hankintaa harkitseville yhdistys teroittaa, ettei koirasusi ole helppo ja ihana seurakoira, vaan toimintaa vaativa eläin.

Axi-Timmerbacka on samaa mieltä.

– Koirasudet eivät sovi kaupunkioloihin. Niiden pitäisi asua huskymäisesti ulkona.

 

Mikä koirasusissa sitten kiehtoo?

Taru Pekkarisen mukaan osa ihmisistä haluaa vain lemmikin, osaa viehättää eläimen alkukantaisuus ja susimainen olemus.

– Osalle koirasusi on varmaan imagokysymys. Se riittää monelle, että jee, siinä on se susi-sana.

 

Suomen Kennelliitto ei ole eikä halua olla tekemisissä koirasusien kanssa.

– Emme katso niitä hyvällä, tiivistää liiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Kennelliitto tunnustaa virallisiksi roduiksi vain kaksi suden alkuperää olevaa koirarotua: Hollannissa jalostetun saarloos wolfhondin ja Tšekkoslovakiassa jalostetun ceskoslovensky vlcakin.

Kumpikaan ei ole Suomessa yleinen. Viime vuonna Kennelliito rekisteröi molemmista roduista 18 pentua.

Lehkonen ei halua lähteä arvioimaan koirasusien nykymarkkinoita.

– En tarkkaan tiedä mikä tilanne on nyt, mutta itärajan tuntumassa on kasvatettu koirasusia. Niitä on päässyt karkuun ja ne ovat tulleet Suomen puolelle ja aiheuttaneet hankaluuksia.

 

Hämeen Sanomien koira-asiantuntijoille tekemän soittokierroksen perusteella luonnonvaraisen eläimen hallussapitorikoksesta epäilyllä loppilaisella naisella on todennäköisesti riistäytynyt tilanne käsistä. Poliisin mukaan naisen tilalla on ollut 60 koiraa ja muitakin eläimiä.

– Tämä kasvatus- ja omistamistouhu on lähtenyt lapasesta, arvioi Pekkarinen.

– Olisi kaikkein kannalta järkevää, että koirasusien kasvattaminen lopetettaisiin joksikin aikaa. Annettaisiin tilanteen rauhoittua.

 

Hannu Hoskonen (kesk.) esitti eduskunnassa torstaina kirjallisen kysymyksen, jossa hän mm. kysyi mihin toimenpiteisiin ryhdytään, jotta Kanta-Hämeessä esiin noussut rikosepäily tutkitaan nopeasti ja puolueettomasti. HÄSA

 

Lue myös: Lopelta paljastui koirasusia kasvattanut kennel – Käräjäoikeus vangitsi villejä susia pitäneen naisen (16.1.2019)

 

Suomessa runsas tuhat yksilöä

Koirasusi on suden ja koiran, joko vahinko- tai tarkoituksellinen, risteymä. Luonnossa risteytyminen on harvinaista.

Koirasusi lisättiin Suomen kansalliseen vieraslajiluetteloon v. 2018.

Jos koirasusi on lähempänä kuin viiden sukupolven päässä puhtaasta sudesta, sitä ei saa kasvattaa, myydä eikä ottaa lemmikiksi Suomessa.

Eläimet, jotka on saatu lemmikeiksi ennen luettelon voimaantuloa, saa pitää niiden luonnolliseen kuolemaan asti.

 

Päivän lehti

23.2.2020