Kanta-Häme

Loppuiko muistipolin toiminta?

Kaupunginvaltuustossa valtuutettu Airi Suuronen (sd.) moitti muun muassa tilaajajohtaja Jukka Lindbergiä siitä, että terveyskeskuksessa toteutetaan kanavamallia muistisairaiden kustannuksella.

Suurosen mukaan pääterveysasemalla toiminut muistipoli on lopetettu, eikä muistisairaiden varhaisdiagnostiikkaan enää panosteta.

Onko totta, että muistisairauksia ei enää pyritä löytämään aikaisessa vaiheessa muistipolilla, avoterveydenhuollon ylilääkäri Virpi Kröger?

– Se ei ole totta. Toiminta jatkuu aivan kuten aikaisemminkin, mutta muistipoli on nimenä poistunut.

Miten siis muistisairaiden tilannetta seurataan?

– Meillä on terveyshyötymallin toiminnassa muistihoitaja ja geriatri kuten aikaisemminkin. Kun potilaan omalla terveysasemalla herää epäily esimerkiksi Alzheimerin taudista, potilas saa lähetteen aivokuvaukseen ja etenee sitä kautta muistihoitajan ja geriatrin vastaanotolle.

– Olemme priorisoineet tämän toiminnan. Kaupungin tilaajapuoli on sen meiltä tilannut. Palvelu tuotetaan potilaille samoilla kriteereillä kuin aikaisemminkin.

Muutoksia ei siis ole tapahtunut?

– Muistipoli on nimenä hävinnyt. Nyt palvelu tapahtuu terveyshyötypalveluissa pääterveysasemalla. Kyllähän toiminnat vuosien varrella aina muuttuvat. Se on normaalia toiminnan kehittämistä.

Onko asiasta tullut kyselyjä?

– Ihan totta, aika paljon siitä on kyselty. En tiedä, mistä tällainen huhu on saanut alkunsa.

Tällä hetkellä Hämeenlinnan terveyspalveluissa taitaa kuitenkin olla geriatripula?

– Kyllä on. Meillä on ollut vaikeuksia löytää geriatreja muualle lähteneiden tilalle. Tarvitsemme geriatreja myös, koska meillä koulutetaan geriatriaan erikoistuvia lääkäreitä.

Eikö tämä sitten ole haitannut muistisairaiden varhaista diagnostisointia?

– Pulmia on lähinnä sairaalan puolella.

Onko geriatreista valtakunnallisesti pulaa?

– Kyllä heistä on kova kilpailu. Meillä on kyllä tarjota mielenkiintoista työtä. Siitä tai työolosuhteista tämä ei ole kiinni. Sattui vain, että meidän geriatrien kotipaikkakunnillakin oli tarjolla töitä. (HäSa)

Päivän lehti

19.10.2020

Fingerpori

comic