Kanta-Häme

Loppuuko Hämeenlinnan valinnanvapauskokeilu?

Perusterveydenhuollon valinnanvapauskokeiluja on tehty viime vuosina sosiaali- ja terveysministeriön rahoituksella eri puolilla Suomea. Hämeenlinnassa kokeiluun ovat osallistuneet Mehiläinen, Pihlajalinna, Mainiemen Vastaanotot, Terveystalo sekä sotaveteraanien hoitokoti Ilveskoti. Kuva: Seppo Pessinen
Aihekuva: Seppo Pessinen

Loppuuko Hämeenlinnan perusterveydenhuollon valinnanvapauskokeilu lopullisesti elokuun loppuun, kun sote-uudistuskin kaatui, projektipäällikkö Hanni Joronen?

– Se jatkuu sinne asti alkuperäisen suunnitelman mukaisesti valtion päätöksellä. Jatkosta ei ole ollut mitään puhetta. Nythän ei vielä yhtään tiedetä, millaista sote-mallia uusi hallitus lähtee valmistelemaan ja millaisia kokeiluja silloin halutaan.

– Toki teemme tässä koko ajan laskelmia ja mietimme, millä keinoilla ja mallilla kuntalaisten hoito turvataan.

Onko kokeilun tuloksista mitään hyötyä sote-paketin kaaduttua, vai meneekö kaikki hukkaan?

– Ei mene hukkaan. Kaikki tulokset ovat hyödynnettävissä. Kokeilua on toteutettu palvelusetelilain mukaisesti, ja palveluseteli on edelleen lähes kaikkien puolueiden sote-malleissa. Uskon, että tästä saadaan paljon tietoa ja vinkkejä tulevaan valmisteluun.

Helmikuussa 2017 alkaneeseen kokeiluun kuuluivat Lammi-Tuuloksen ja Jukolan terveysasemien alueet. Kuinka moni on valinnut yksityisen puolen?

– Tällä hetkellä nelisentuhatta ihmistä eli noin 20 prosenttia on vaihtanut yksityiselle palveluntuottajalle.

Onko kokeilussa ilmennyt ongelmia?

– Isoimmat ongelmat tässä matkan varrella ovat liittyneet ict-asioihin. Kun ohjelmat eivät keskustele keskenään, tiedonsiirrossa on ongelmia ja henkilöstölle tulee ylimääräistä työtä, kun asiakkaiden asioita joudutaan varmistelemaan eri paikoista.

– Jo pitkään suunnitteilla olleen ostopalveluvaltuutuksen avulla tiedot kulkisivat sujuvammin. Myös Kantaa kehitetään koko ajan, ja sinne pyritään saamaan yhä enemmän potilaiden tietoja. Tähän kokeiluun niistä ei vielä oikein saatu hyötyjä. HäSa

Päivän lehti

20.1.2020