fbpx
Kanta-Häme

Loppuvatko influenssarokotteet taas kesken? – Rokotteen voi saada bussissa Riihimäellä, ensi kesälle kaavaillaan lisää pysähdyksiä Kanta-Hämeeseen

Suomeen on tilattu enemmän influenssarokotteita kuin viime vuonna, jolloin ne loppuivat paikoin jopa kesken.
Jonna Eronen nosti viirin pystyyn, kun RokoteNytin rokotebussi pysähtyi torstaina Riihimäellä Granitin aukiolla. Tarjolla oli esimerkiksi influenssarokotteita. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa
Jonna Eronen nosti viirin pystyyn, kun RokoteNytin rokotebussi pysähtyi torstaina Riihimäellä Granitin aukiolla. Tarjolla oli esimerkiksi influenssarokotteita. Kuva: Esko Tuovinen / HäSa

Kanta-Hämeen kunnat ovat aloittaneet riskiryhmien maksuttomat influenssarokotukset marraskuussa. Jos ei ole oikeutettu maksuttomaan rokotukseen, influenssarokotetta voi kysyä apteekista, työterveyshuollosta tai yksityiseltä terveysasemalta.

Uutena toimijana influenssarokotuksia Kanta-Hämeessä tarjoaa RokoteNyt-yritys. Bussi pysähtyi torstaina Riihimäellä Granitin aukiolla, ja seuraavan kerran rokotteita saa samassa paikassa lauantaina 27. marraskuuta kello 14–17.

Vastuulääkäri Aleksi Tarkkosen mukaan influenssarokotteille on ollut kova kysyntä, vaikka rokotuskausi on vasta alkanut.

– Tällä hetkellä rokotteita vielä on, mutta saa nähdä, kuinka kauan. Ne tuntuvat loppuvan joka vuosi. Ainakin marraskuun ajan meiltä varmasti saa influenssarokotteita.

Rokotteita tilattu enemmän kuin viime vuonna

RokoteNyt tilasi rokotteita jo viime helmikuussa ennen kuin yrityksen toiminta virallisesti alkoi.

Yritys osallistui yhteen yksityisten toimijoiden yhteistilaukseen maahantuojalta. Tarkkoja influenssarokotteiden määriä Tarkkonen ei halua avata.

– Ilmoitimme etukäteen, paljonko haluamme, ja se on koko tilauspotissa mukana. Julkisen puolen rokotetilaus kansalliseen rokoteohjelmaan on erikseen.

Tänä syksynä Suomeen on tilattu enemmän influenssarokotteita kuin viime vuonna, jolloin ne loppuivat paikoin jopa kesken myös Kanta-Hämeessä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan kansallisen rokotusohjelmaan on hankittu kaksi miljoonaa pistettävää rokoteannosta, eli 300 000 annosta enemmän kuin viime kaudella. Lisäksi lasten nenäsumuterokotteita on tilattu 116 000 annosta.

Influenssarokotteen saavat kansallisessa ohjelmassa maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä.

Muiden täytyy hankkia influenssarokote omakustanteisesti. Näitä kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisia influenssarokotteita on tulossa Suomeen selvästi enemmän kuin viime vuonna, tiettävästi yli 600 000 annosta.

Lue lisää: Influenssakauden rankkuus vielä arvoitus

Lisää pysähdyksiä Kanta-Hämeeseen kesälle

Pääasiassa RokoteNytin rokotusbussi kiertää pääkaupunkiseudulla ja Uudenmaan kehyskunnissa.

Tarkkosen mukaan ensi kesäksi on suunniteltu kierrosta useammassa Kanta-Hämeen kunnassa. Riihimäen lisäksi on mietitty Hämeenlinnaa, Janakkalaa ja Loppea.

Viime keväänä perustetulle rokotusyritykselle on ollut kysyntää.

– Meillä bussille voi tulla ilman ajanvarausta, ja hinta on sama tasoa kuin terveyskeskuksissa, jos niissä on käytössä vastaanottomaksu. Rokotuksen voi hakea työmatkalla tai kauppareissun yhteydessä, eikä aikaa joudu odottamaan.

Influenssarokote maksaa RokoteNytillä 25–35 euroa, kun yksityisillä terveysasemilla hintahaarukka on noin 41–47 euroa.

Lääkärin reseptillä influenssarokotteen voi ostaa apteekista, jossa pistettävä rokote maksaa noin 15 euroa. Rokotteen voi käydä pistämässä esimerkiksi omalla terveysasemalla.

Influenssarokotusten lisäksi RokoteNytin busseissa voi saada kaikkia yleisimpiä rokotteita, kuten TBE-punkkirokotteen ja A- ja B-hepatiittirokotteet. HäSa

Maksuton influenssarokotus

Maksuttoman influenssarokotteen saavat kaikki vakavalle influenssalle alttiit, eli 65 vuotta täyttäneet, lapset kuudesta kuukaudesta kuuteen ikävuoteen, raskaana olevat naiset sekä sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.

Lisäksi influenssarokotteen saavat maksutta myös varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset sekä henkilöt, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa.

Maksuton rokotus kuuluu myös potilaiden tai asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon osallistuville sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon työntekijöille sekä tietyille henkilöille vakavalle influenssalle alttiiden lähipiiristä.

Lähde: THL

Menot