Kanta-Häme Hämeenlinna

Lotta-patsas palaa lähtöruutuun Hämeenlinnassa

Teos luvassa lahjoituksena. Lautakunta epäilee, ettei asia kuulu enää sen toimialaan.
Taiteilija Tiina Torkkelin teos Sota ja rakkaus on joutunut kiistakapulaksi myös Hämeenlinnassa. Kuva: Eero Kantola
Taiteilija Tiina Torkkelin teos Sota ja rakkaus on joutunut kiistakapulaksi myös Hämeenlinnassa. Kuva: Eero Kantola

Ihan sileää tietä kohutulla Lotta-patsaalla ei ole Hämeenlinnassakaan. Kaupunkirakennelautakunta (kaura) palautti tiistaina asian valmisteluun äänin 4–6.

Palautusta esittänyt Anne Laatikainen (sd.) perustelee kantaansa mm. sillä, että sivistys- ja hyvinvointilautakunnassa (sihy) asiasta oli päättämässä kaksi esteellistä jäsentä eli Lotta-patsas Hämeenlinnaan -valtuuskunnan jäsenet Antti Ahonen (kok.) ja Kalle Virtanen (kok.).

Laatikainen myös muistuttaa, että taidetta hankittaessa, vaikka se saataisiin lahjoituksena, pitää varautua taideteoksen ylläpitokustannuksiin.

– Ettei käy kuten Kantolassa sijaitsevalle Aimo Tukiaisen Jouset-veistokselle, jonka annetaan rapistua paikoilleen. Sinänsä kannatan taiteen hankkimista kaupungille.

Sihyn ensimmäisen päätöksen aikoihin Lotta Svärd -säätiö ja Lotta-patsas Hämeenlinnaan -valtuuskunta lähestyivät kaupunkia kirjeellä, jossa ovat luvanneet lahjoittaa Lotta-patsaaksi kutsutun Sota ja rakkaus -teoksen kaupungille.

Sihy-lautakunta käsitteli Lotta-patsasta keskiviikkoiltana, mutta päätyi äänestyksen jälkeen palauttamaan asian valmisteluun Irman Taavelan (vas.) esityksestä.

Epäilynä on, ettei asia enää vastaa alkuperäistä valtuustoaloitetta, eikä kuulu sihyn päätettäväksi.. Äänin 6–5 asia palaa kaupunginhallitukselle.

Paikalla olivat tämän pykälän käsittelyssä Ahosen ja Virtasen varajäsenet.

Sivistys- ja hyvinvointijohtaja Päivi Raukon esitys oli, että kaupunginhallitukselle esitettäisiin teoksen vastaanottamista. Sitä kannattivat lautakunnan kokoomuslaiset, keskustalaiset ja perussuomalainen jäsen. Muut olivat Taavelan esityksen takana.

Taidekeskus Salmela on luvannut vastata kuljetuskustannuksista. Teoksen tekijä on taiteilija Tiina Torkkeli.

Kaura päättää vain patsaan sijoituspaikasta, jos lopulta saadaan selville, kenen asia on ottaa lahjoitus vastaan..

Sijoituspaikkana kaurassa on ollut esillä Pikkutorin eteläinen puistokolmio. Sota ja rakkaus on sama teos, joka Forssasta torjuttiin kovan poliittisen väännön jälkeen. HÄSA