Kanta-Häme

Lottapatsashanke viriää Hämeenlinnassa, tuore yhdistys ajaa asiaa jo ensi kesäksi

Hämeenlinnassa on perustettu yhdistys ajamaan loitta-patsashanketta. Forssassa se tyssäsi vastustukseen.

Hämeenlinnaan mielitään Lotta Svärd -järjestön kunniaksi pystytettyä patsasta. Hanketta edistämään on nyt perustettu valtuuskunta, joka rekisteröityi yhdistykseksi.

Yhdistyksen nimi on Lotta-patsas Hämeenlinnaan -valtuuskunta ry ja sen kotipaikaksi valittiin Hämeenlinna. Yhdistyksen tarkoituksena on vaikuttaa siihen, että Hämeenlinnaan saadaan Lotta-aiheinen patsas sekä muulla tavoin vaalia Lotta Svärd -perinteitä sekä muita sotiemme sankarien perinteitä.

-Toivottavasti patsaalle löytyisi paikka ripeästikin, sillä ensi kesäkuussa Hämeenlinnassa järjestetään Karjalan Liiton Karjalaiset kesäjuhlat. Liitto tukee hanketta ja patsaan paljastus sopisi hyvin ohjelmaan, valtuuskunnan puheenjohtaja Antti Ahonen toteaa.

Lottapatsashanke kariutui vuoden 2017 lopulla Forssassa, koska se kohtasi vastustusta. Ahonen uskoo, että historiallis-poliittisia soraääniä kuuluu Hämeenlinnassakin.

– Tällaisen hankkeen vastustus liittyy väärinkäsityksiin. Patsas olisi nimenomaan tasa-arvoteko ja kunnianosoitus sodassa palvelleille naisille.
Valtuuskunnan perustamiskokoukseen osallistui yli kymmenen yhdistyksen edustajat sekä yksityishenkilöitä yli puoluerajojen.

Ajatuksen taustalla on kaupunginvaltuutettu Antti Ahosen aloite patsaan hankkimisesta Hämeenlinnaan.  Aloitteen allekirjoitti viime kesäkuussa kolmekymmentä valtuutettua yli puoluerajojen. Vasemmistoliiton riveistä ei allekirjoittajia löytynyt.

Luitko tämän: Hämeenlinnaan puuhataan Forssan hylkäämää lottapatsasta

Valtakunnallinen Lotta Svärd Säätiö tukee Hämeenlinnan patsashanketta. Valtuustoaloite on parhaillaan käsittelyssä Hämeenlinnan kaupungin hallinnossa.

 

Forssaan kaavailtu eläinlääkintälottaa esittävä patsas on väliaikaissäilytyksessä Taidekeskus Salmelassa Mäntyharjulla.

Forssan kaupunginhallitus hylkäsi viime elokuussa kaupunginjohtaja Jari Kesäniemen päätösesityksen, jossa olisi otettu myönteinen kanta Sota-ajan nainen -patsaalle mutta tietyin varauksin.

Patsastoimikunta veti asiasta nopean johtopäätöksen ja ilmoitti, että patsashanketta ei enää ajeta Forssaan.

– Päätös oli signaali siitä, että sota-ajan sukupolvien työtä ei arvosteta Forssassa. Olemme saaneet yhteydenottoja muualta ja kartoitamme nyt mahdollista uutta sijoituspaikkaa, Lounais-Hämeen Lottaperinneyhdistyksen puheenjohtaja Lotta Saarenmaa kommentoi tuolloin Forssan Lehdelle.

Lotta-patsaan rakentamista Forssaan suunnittelivat Lions club Kuha ja Lounais-Hämeen Lottaperinneyhdistys.

Sotien aikana noin 250 000 lottaa työskenteli niin koti- kuin taistelurintamillakin. Heistä yhteensä 287 menetti henkensä.

Nykyisin lottia arvellaan olevan elossa noin 7 000.

Ahonen johtaa yhdistystä

Lotta-patsas Hämeenlinnaan -valtuuskunta ry:n puheenjohtajaksi valittiin kaupunginvaltuutettu, Hämeenlinnan Historiallisen Seuran hallituksen jäsen Antti Ahonen.

Varapuheenjohtajiksi valittiin Hämeen Kokoomusnuorten puheenjohtaja Hanna Puntila sekä everstiluutnantti, varavaltuutettu Kalle Virtanen.

Tiedottajaksi valittiin Suomalaisuuden Liiton varapuheenjohtaja Sebastian Vilja, taloudenhoitajaksi filosofian tohtori Pekka Koskinen ja sihteeriksi Kokoomuksen Hämeenlinnan Kunnallisjärjestön varapuheenjohtaja Ilpo Tikka.

Hallituksen muiksi jäseniksi valittiin Hämeenlinnan Seudun Lottaperinneyhdistys ry:n puheenjohtaja Sirkus Mattila ja Hämeenlinnan Seudun Reserviupseerien hallituksen jäsen Kalle Roine.

Lue myös: Ilmavalvontalottien muistolaatta paljastettiin Aulangolla

Juttua muokattu 5.2. kello 18.51: juttuun on lisätty Antti Ahosen kommentit.

Juttua muokattu klo 22.06. Pekka Koskinen on mukana valtuuskunnassa yksityishenkilönä, ei Hämeenlinna-Seuran edustajana.

 

Lue myös: Kokoomusnuoret haluavat Lotta-patsaan Hämeenlinnaan (6.2.2019)

Lue myös: Hämeenlinnan kirje: Lotta-patsaasta kiistellään, Jouset rapistuu Kantolassa (10.2.2019)

Lue myös: Lotta-patsaalle on katsottu paikkaa Kumppanuustalon kulmilta (7.3.2019)