Kanta-Häme

Lounaasta ei tingitä, mutta alkoholia ei kuluteta: Ravintoloissa tammikuu on vuoden kuivinta aikaa

Tilausravintolat katsovat tammikuussa kohti kesää. Juhlapaikkoja varataan tämän kesän rinnalla jo vuodelle 2021. Lounasruoan suosioon ei vuodenkierto vaikuta.
Vanajan Juhlapalvelut oy:n myyntipäällikkö Marika Kuosa tietää miljööllä olevan merkitystä tilausravintolan suosioon. Edwinin kellarin vieraat ihailevat Perttulan komeaa kivipengerrystä, jonka edusta on juhlissa myös suosittu paikka ottaa valokuvia. Kuva: Riku Hasari
Vanajan Juhlapalvelut oy:n myyntipäällikkö Marika Kuosa tietää miljööllä olevan merkitystä tilausravintolan suosioon. Edwinin kellarin vieraat ihailevat Perttulan komeaa kivipengerrystä, jonka edusta on juhlissa myös suosittu paikka ottaa valokuvia. Kuva: Riku Hasari

Tammikuu on yleisesti ravintola-alalla vuoden hiljaisin kuukausi, mutta lounasravintoloissa riittää ruokailijoita tasaisesti. Tilausravintoloissa puolestaan täytetään alkuvuoden aikana kesän ja jo seuraavankin kesän kalenteria.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut ry:n eli MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi vahvistaa, että lounasravintoloissa ei hiljaista alkuvuotta ole.

– Lounasravintolat ovat poikkeus, Lappi kiteyttää.

Hämeenlinnalaisella Tasolounaalla on kaksi lounasravintolaa eri puolilla kaupunkia, toinen Vanajantiellä Kantolassa ja toinen Parolantiellä.

– Lounasruokailijoiden määrät ovat ennallaan, mutta ehkä tammikuussa salaattipöytä on enemmän suosiossa, Tasolounaan pitopalvelun ja lounasravintolan yrittäjä Jani Blad naurahtaa.

Pitopalvelussa alkuvuosi painottuu yritysten tilaisuuksiin, perhejuhlien aikaa on kesä.

– Kesää 2021 myydään nyt. Meillä on myös jo varaus vuodelle 2023, Blad kertoo.

 

Vanajan Juhlapalvelut oy:n ateriapalvelu Vanajan Ateria ja lounas- ja tilausravintola Edwinin kellari toimivat Hämeenlinnassa Perttulan alueella.

– Meillä ei tilauksissa ole hiljaista aikaa näkynyt, vahvistaa myyntipäällikkö Marika Kuosa.

Vilkkauden takaa ympäri vuoden se, että Vanajan Ateria valmistaa ja toimittaa ateriapalveluaterioita kunnille ja yksityisille tilaajille. Kuljetukset yritys hoitaa omilla autoilla ja kuljettajilla Kanta-Hämeessä ja myös Pirkanmaalla. Edwinin kellarissa tarjoillaan lounasta arkisin. Viikonloppuisin ravintolatila on varattu yksityistilaisuuksiin.

– Viime syksynä oli todella vilkasta. Esimerkiksi pikkujoulukausi oli vilkkaampi kuin vuonna 2018, Marika Kuosa vertaa.

Edwinin kellari toimii Perttulan oppilaitosajan entisessä ruokalassa Kuusistola-nimisessä rakennuksessa.

– Sijainti palvelee meitä, olemme täällä omassa rauhassa eikä parkkipaikkaongelmia ole, Marika Kuosa sanoo.

 

Lepaan Kartanon ravintola Hattulan Lepaalla toimii talviajan syksystä kevääseen vain tilausravintolana.

Yrittäjät Maarit ja Juha Junnola aloittivat Lepaalla ravintola- ja matkailuyrittäjinä viime vuoden elokuussa. Heti toukokuussa kartano avaa jo oviaan ruokailijoille, ja kesäkuukausina kartanon ravintola on säännöllisesti avoinna.

– Sesonki on kesällä, mutta juhlia on ympäri vuoden. Esimerkiksi uudenvuodenaattona meillä oli häät, yrittäjä Maarit Junnola kertoo.

Pilkahduskin aurinkoa virittää juhlamielelle, joten kesän juhlat varataan hyvissä ajoin. Lepaaltakin on kysytty varauksia myös vuodelle 2021.

– Isojen tapahtumien järjestäjät varaavat tiloja vähintään vuosi tai puolitoista vuotta etukäteen, Junnola sanoo. HäSa

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic