Kanta-Häme

Lounais-Hämeen seurakuntaliitos jäi kahden varaan - Jokioisilta ja Ypäjältä jyrkkä ei

Forssa ja Humppila puoltavat liitosta, Jokioisilta ja Ypäjältä jyrkkä ei.
Forssassa seurakuntaliitokseen on suhtauduttu myönteisemmin. Sen nähtiin toteutuessaan vahvistavan seurakuntien toimintaa ja taloudellista pohjaa. Jokioinen ja Ypäjä eivät kuitenkaan lämmenneet.

Forssan seudulla puitu neljän seurakunnan liitos ei näytä toteutuvan. Syksyn mittaan runsaasti puhuttanut seurakuntien rakennemuutos oli kirkkovaltuustojen asialistalla keskiviikkona.

Forssan ja Humppilan kirkkovaltuustot päätyivät myönteiselle, Jokioisten ja Ypäjän valtuustot kielteiselle kannalle. Humppilassa ja Ypäjällä asia päätettiin äänestyksen jälkeen.

Forssassa kirkkovaltuusto esitti yksimielisesti seurakuntaliitoksen hyväksymistä. Kirkkoherra Esa Löytömäen mukaan keskustelua käytiin muun muassa kiinteistöistä huolehtimisesta ja toimintojen järjestämisestä, mikäli liitos toteutuu.

 

 

Tiukin äänestys käytiin Humppilassa, jossa kirkkovaltuusto päätyi puoltamaan

”Mikään selvitystyössä mukana olevista seurakunnista ei ole vielä kriisiseurakunta, vaikka rajoja kolkutellaankin.”
Kirkkoherra Esa Löytömäki
seurakuntaliitosta äänin 6–5. Vs. kirkkoherra Terhi Latvala kertoo käydyn keskustelun olleen niin ikään tiukkaa ja monipuolista.

– Aika monen vastaan äänestäneen perustelu oli, että miksi me lähtisimme, kun eivät muutkaan taida lähteä mukaan.

Eivätkä muut ennakoidusti lähteneet mukaan. Jokioisten kirkkovaltuustossa liitos sai yksimielisen tyrmäyksen. Ypäjällä liitoksen puolesta oli yksi valtuutettu yhdeksän vastustaessa.

 

 

Esa Löytömäen mukaan ollaan uuden tilanteen edessä, kun selvitysseurakunnista vain kaksi on liitoksen kannalla. Löytömäen mukaan Forssalla on valmiudet tehdä yhteenliittymä myös vain Humppilan kanssa.

– Paljon pohdittavaa tässä kyllä tulee. Seurakuntien rakennemuutosta koskeneen selvitystyön aikana on saatu runsaasti dataa, mitä voidaan hyödyntää.

Löytömäen mukaan muualla Suomessa on ollut tilanteita, joissa kaksi seurakuntaa on yhdistynyt esimerkiksi silloin, kun selvitystyössä mukana olleista seurakunnista osa on pudonnut matkan varrella pois.

Humppilan Terhi Latvala kertoo kirkkovaltuustossa kysytyn myös sitä, voisiko päätöksen seurakuntaliitoksesta tehdä ehdollisena niin, että vastaus riippuisi muiden kuntien mukaan lähdöstä.

– Mutta eihän sitä niin voi tehdä, on päätettävä kyllä tai ei. Katsotaan, miten asia tästä etenee.

 

 

Kirkkovaltuustojen päätökset käsittelee seuraavaksi kirkkohallitus. Esa Löytömäki ei usko sellaiseen vaihtoehtoon, jossa kirkkohallitus toimisi vastoin seurakuntien valtuustojen mielipidettä.

– Mikään selvitystyössä mukana olevista seurakunnista ei ole vielä kriisiseurakunta, vaikka rajoja kolkutellaankin. Eiköhän tämä kirkkohallitukseen siis raukea.

Selvitystyö seurakuntien rakennemuutoksesta käynnistyi Forssan seudulla vuosi sitten. Päätöksen selvitystyön aloittamisesta teki Tampereen hiippakunta. Selvitystyön tavoitteena oli joko seurakuntien yhdistyminen tai seurakuntayhtymän perustaminen.

Hankkeeseen mukaan kosiskeltu Someron seurakunta ei lähtenyt alkujaankaan mukaan ja Tammelan seurakunta jättäytyi pois tammikuussa. HäSa