Kanta-Häme

Lounassetelien kohtelusta tuli kirjavaa

Lounassetelien käytössä on verottajan talvella antamien ohjeiden jäljiltä vaihtelevia käytäntöjä.

Joissain ravintoloissa on voinut maksaa aterian kahdella tai useammalla lounassetelillä, toisissa ei.

– Kyllä me olemme ottaneet useampia vastaan. Meille on oikeastaan ihan sama, miten monta niitä tulee, kertoo ravintoloitsija Urpo Nurmiranta Hämeenlinnan Raatihuoneenkadun Hällä-ravintolasta.

Tiiriön ABC-huoltoaseman ravintolassa esimerkiksi vuohenjuustolla kuorrutettu broileriateria maksaa 14,50 euroa. Tämänkin aterian maksamiseen voi edelleen käyttää kahta lounasseteliä – tosin omalla vastuulla.

Joissain ravintoloissa ylimääräisistä seteleistä on kieltäydytty kokonaan.

– Tämä on aiheuttanut ravintoloissa hyvin paljon kiusallisia tilanteita, kun asiakkaat ovat antaneet vanhan tavan mukaan kaksi lounasseteliä, sanoo toimitusjohtaja Timo Lappi majoitus- ja ravintolayritysten etua ajavasta MaRa ry:stä.

”Virheellinen tulkinta”

Lappi ja MaRa pitävät verottajan tulkintaa yhdestä setelistä per ateria virheellisenä.

– Kun työntekijä on maksanut jo verot lounassetelistä, miksi hän ei voisi käyttää kahtakin seteliä, jos jonakin päivänä lounas jää syömättä? etujärjestön johtaja kysyy.

Verottajan tulkinnan noudattamisen vastapuolena on Lapin mielestä huono asiakaspalvelu.

– Tilanteissa ravintola joutuu altavastaajaksi puolustelemaan verottajan kantaa. Asiakkaat ihan ymmärrettävästi ovat tästä käärmeissään, ja ravintolan on vaikea tehdä mitään, hän sanoo.

Myös ABC Tiiriön vuoropäällikkö Raisa Huhtamo kertoo, että jos heillä olisi vastaava kielto, se vaikuttaisi hänen mielestään ikävästi asiakaspalveluun.

– Onhan se ystävällistä ottaa seteli vastaan, jos asiakas sitä tarjoaa, Huhtamo näkee.

Lounasseteleiden väärinkäyttö voi periaatteessa selvitä ravintoloiden ja kauppojen verotarkastuksessa. Vastuussa väärinkäytöstä on kuitenkin periaatteessa edun saava työntekijä.

Kortteihinkin tiukkoja sääntöjä

Verohallinto on kertonut, että uusien ohjeiden tarkoituksena on kohdella lounasseteleitä samanarvoisesti sähköisten lounaskorttien kanssa. Näillä maksetaan yhä suurempi osa tuetuista aterioista.

Myös kortteihin kohdistuva uusi ohjeistus on aiheuttanut närää verottajaa kohtaan.

Verottajan mukaan korteille jäävää käyttämätöntä ateriaetua ei nimittäin voi siirtää vuodenvaihteen yli. Verottaja perustelee tätä sillä, että henkilöverotus on kalenterivuosittaista.

Lisäksi verottaja antoi talvella ohjeita setelin haltijan yksilöinnistä.

Joissain ravintoloissa lounassetelillä maksavalta on nyt joka kerta vaadittu nimi ja kuittaus, vaikka verottajan myöhemmin tarkentamien ohjeiden mukaan tätä ei vaadita.

Isompiakin ongelmia olisi

Ainakin MaRa aikoo vielä neuvotella Verohallinnon ja mahdollisesti myös valtiovarainministeriön kanssa lounasetujen epäselvyyksistä.

Toimitusjohtaja Lapin mielestä verottajan pitäisi unohtaa pikkuasiat ja keskittyä todelliseen väärinkäyttöön.

– Isompi ongelma on se, että lounasseteliä käytetään muualla kuin ravintolassa sellaisten palvelujen hankintaan, mihin se ei ole tarkoitettu. (HäSa)

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic