Kanta-Häme

Löytävätkö nuohoojat jatkossakin haja-asutusalueiden piiput? – "Keskustat vetävät kuin hunaja kärpäsiä"

Uudistus ei estä nuohoojia toimimasta vanhoilla piirinuohousalueilla jatkossakin.
Nokiboys kiertää tutuilla alueillaan ja jättää asukkaiden postilaatikoihin ilmoituksen nuohouspalvelusta. Nykyisin asiakas päättää, ottaako yhteyttä, vai käyttääkö jonkun muun yrittäjän palveluja. Kuvassa Nokiboysin nuohooja Johannes Thurén. Kuva: Esko Tuovinen
Nokiboys kiertää tutuilla alueillaan ja jättää asukkaiden postilaatikoihin ilmoituksen nuohouspalvelusta. Nykyisin asiakas päättää, ottaako yhteyttä, vai käyttääkö jonkun muun yrittäjän palveluja. Kuvassa Nokiboysin nuohooja Johannes Thurén. Kuva: Esko Tuovinen

Vuoden vaihteessa muuttunut pelastuslaki vapautti nuohouksen kilpailulle. Viimeiset piirinuohoussopimukset päättyivät kesäkuun lopussa.

Aikaisemmin pelastuslaitokset kilpailuttivat ja valitsivat alueella toimivan nuohoojan ja määräsivät hinnan. Jatkossa asiakas valitsee nuohoojansa ja yrittäjät määräävät palvelun taksan – ja myös matkakulunsa.

Asiakkaiden on itse huolehdittava, että tulisijat nuohotaan ajallaan: omakotitaloissa kerran vuodessa, vapaa-ajan asunnoissa joka kolmas vuosi.

Lue myös: Piirinuohoojat muuttuvat kesällä yrittäjiksi (HÄSA 1.1.2019)

Nuohousalan Keskusliiton toimitusjohtaja Hannu Murtokare näkee suurimpana haasteena sen, että kiinteistöjen omistajat muistavat jatkossakin käyttää nuohouspalveluja.

– Nuohous on ennenkin ollut kiinteistön omistajan vastuulla, mutta nyt se korostuu tämän uuden järjestelmän myötä, Murtokare sanoo.

Omakotiliitto toi lain uudistuksen valmistelussa esille muutoksesta mahdollisesti seuraavat huolenaiheet.

– Ne olivat hinta, palvelujen saatavuus sekä palvelujen pysyminen asiantuntevana ja puolueettomana, kertoo talous- ja kehityspäällikkö Katja Keränen.

Lakimääräisen nuohouksen tulee tehdä ammattinuohooja. Omakotitaloissa nuohous tulee tehdä kerran vuodessa, vapaa-ajan asunnoissa joka kolmas vuosi.

”Ei lyö leiville, että käyt poimimassa toisen tuolta ja yhden täältä”

Kanta-Hämeen alueella toimivan Nokiboysin nuohoojamestari Jukka Matero sekä jo eläköitynyt nuohoojamestari Juha Tuomi arvelevat monen nuohoojan siirtyvän mieluummin sinne, missä piippuja on vierivieressä.

– Keskustat vetävät kuin hunaja kärpäsiä, Matero tuumaa.

– 20 talon kadulla voi operoida monta päivää. Kuka lähtee syrjäkylille ja millä rahalla? Jos sovit puhelimessa, että nuohous maksaa 50 euroa ja ajaminen 25 euroa plus alv, onko asiakas valmis maksamaan siitä?, Tuomi kysyy.

Jos nuohouksen haluaa samalle päivälle toiselle puolelle kaupunkia, joutuu nuohooja työajan menetyksenkin vuoksi siitä laskuttamaan.

– Aamulla lähdin Tuuloksesta Hauholle, ajoin Kangasalaan ja kaupunkiin. Ehdin neljässä tunnissa tekemään kolme paikkaa. Ei lyö leiville, että käyt poimimassa toisen tuolta ja yhden täältä, Tuomi kertoo esimerkin.

– Pahin skenaario on, että Nokiboysin kymmenen autoa ajelee ristiin rastiin soittojen perusteella, Matero miettii.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen totesi STT:lle (HÄSA 2.4.2019) liiton saaneen palautetta, ettei nuohouspalvelua ole ollut aina saatavilla harvaan asutuilla seuduilla ja, että kilometrikorvaukset ovat nousseet suuriksi.

Katja Keränen täsmentää, että kyse on yksittäisistä palautteista. Hän kuitenkin myöntää, että liitossa on mietitty, aiheutuuko muutoksesta ongelmaa harvaan asutuilla seuduilla.

– Kilpailun vapauttamisen idea on, että tarjonnan kautta hinnat pysyvät kohtuullisina. Lakisääteisen palvelun kulut eivät voi nousta pilviin, Keränen näkee.

Kannattaa pyytää tarjous etukäteen

Myös liitännäisremonttien kauppaamisen pitää pysyä Keräsen mukaan erillään nuohouksesta. Lisäkaupanteko saattaa heikentää puolueetonta arviointia tulisijojen kunnosta.

– Asiakkaan tulee selvittää etukäteen, mitä nuohous maksaa ja mihin hinta perustuu, ettei tule yllätyksiä, kun lasku on kourassa.

Murtokare muistuttaa, ettei kilpailun vapauttaminen estä entisiä piirinuohoojia toimimasta tutuilla alueilla jatkossakin. Tällä periaatteella toimii edelleen Nokiboys.

– Suurin huoli ihmisillä tuntuu olevan, tuleeko nuohooja kuten ennenkin. Niin kauan kuin ihmiset antavat meidän kiertää, niin kierrämme entiseen malliin, Matero kertoo.

Nuohooja ei vain puhdista savuhormeja vaan tarkastaa samalla tulisijan ja hormin kunnon. Omakotiliitosta muistutetaan, että jos asukkaalle kaupataan nuohouksen kylkeen mahdollisia lisäpalveluja, heikentää se puolueetonta arviointia piipun kunnosta.

Lakisääteistä palvelua vain ammattilaiselta

Murtokare uskoo, että uuden järjestelmän vaikutukset nähdään vasta muutaman vuoden kuluttua.

Näitä vaikutuksia seuraamaan eduskunta asetti sisäministeriön seurantaryhmän, joka koostuu eri alojen asiantuntijoista. Nuohousalan keskusliiton ja Omakotiliiton lisäksi edustajia on muun muassa Suomen pelastusalan keskusliitosta, Suomen Kiinteistöliitosta sekä Kuluttaja- ja kilpailuvirastosta.

– Seuraamme nuohouspalvelujen hintakehitystä sekä seurantaryhmässä että meidän omalla kyselyllämme Keränen kertoo.

Jatkossa nuohouksen toteutumista valvotaan aluepelastuslaitosten lähettämällä omavalvontalomakkeella.

– Kiinteistön omistajat palauttavat lomakkeen pelastuslaitokselle. Ellei lomaketta palauta, pelastuslaitokset siitä muistuttavat, Murtokare kertoo.

Nuohouspalveluja saa jatkossakin tarjota vain nuohoojan ammattitutkinnon tai Talotekniikan ammattitutkinnon, nuohouksen osaamisalan suorittanut henkilö.

– Välinuohouksia voi tehdä itsekin, mutta lakisääteisen nuohouksen tulee hoitaa ammattinuohooja. Tulipalon sattuessa vakuutusyhtiöt tutkivat asiaa tietenkin tapauskohtaisesti, mutta kannattaa olla huolellinen ja hoitaa nuohous ajallaan, Murtokare muistuttaa. HÄSA.

Lue myös: Nuohouksen valinnanvapaus haastaa perinteisen alan – Muutos uhkaa tiputtaa nuohousmääriä tuntuvasti (HÄSA 12.8.2019)

Päivän lehti

25.2.2020