Kanta-Häme

Löytötavara ei mene hukkaan

Kun tärkeä tavara tai vaatekappale unohtuu linja-autoon, taksiin, ravintolaan tai kauppaan, ei kannata huolestua. Hämeenlinnan seudun työvalmennussäätiö Luotsin pukuvuokraamon yhteydessä toimiva Hämeenlinnan seudun löytötavaratoimisto korjaa hukkuneet tavarat talteen.

Jos on kadottanut jotain arvokasta, kuten lompakon tai puhelimen, kannattaa kääntyä poliisin puoleen.

Löytötavaratoimisto säilyttää löytötavaroita kolme kuukautta, ja käy hakemassa niitä säännöllisesti sopimusyhteistyökumppaneidensa tiloista. Näitä ovat muun muassa Hämeenlinnan kaupungin tilat, linja-autoyhtiöt Vekka Liikenne sekä Hämeen Linja ja Kanta-Hämeen Aluetaksi.

Löytötavarasta peritään maksu

Pääsääntöisesti tavarat saapuvat löytötavaratoimistoon viimeistään viikon sisällä löytymisestään. Jos kadonneen tavaran omistajuus voidaan helposti selvittää, toimisto ottaa aina yhteyttä omistajaan. Kadoksissa olevia tavaroita voi tiedustella palvelunumerosta, tai ne voi noutaa tuntomerkkejä vastaan löytötavaratoimiston tiloista aukioloaikoina.

Kun löytötavaraa tullaan noutamaan, siitä peritään lain mukainen maksu. Hinta on viisi prosenttia tavaran arvosta, kuitenkin korkeintaan 17 euroa.

Julkisista liikennevälineistä löydetään talvisin paljon pipoja ja hanskoja, kesällä taas sateenvarjoja ja aurinkolaseja.

Löytötavaratoimiston mukaan suurin osa tavaroista ja vaatteista jää noutamatta. Jos kukaan ei kadonneita tule hakemaan, niistä tulee Luotsin omaisuutta.

Vaatteet pestään ja myydään Luotsin myymälässä huokeaan hintaan, tai niitä käytetään materiaalina Luotsin muissa tuotteissa. Mitään ei heitetä jätteiksi, vaan kaikki pyritään kierrättämään mahdollisimman hyvin.

Poliisi pitää huutokauppoja

Poliisi ylläpitää kattavaa löytötavaratoimintaa koko maassa. Jos löydetyn tavaran pystyy yksilöimään tietylle henkilölle, siitä lähetetään kirje omistajan kotiin.

Tavaroita jää myös usein ilman omistajaa, ja niitä ei välttämättä tulla koskaan hakemaan. Poliisikin säilyttää löytötavaroita kolme kuukautta, jonka jälkeen ne huutokaupataan, hävitetään tai siirretään valtion omistukseen.

Poliisin mukaan esimerkiksi pyörät menevät hyvin huutokaupaksi.

Yleisimpiä yksityishenkilöiden tekemiä löytöjä ovat lompakko, matkapuhelin ja avain. Joskus esimerkiksi linja-auton lattialta löytyy bussikortti.

Vaatelöytöjä poliisi ei yleensä haltuunsa ota, ne ovat niin pieniarvoisia. Ne menevät Luotsin omistukseen.

Kun omistaja tulee hukkunutta omaisuuttaan poliisilta hakemaan, on hinta Hämeenlinnassa tavarasta riippumatta aina neljä euroa.

Kadonneen tavaran löytäjän on mahdollista saada löytöpalkkio, joka on kymmenen prosenttia löytyneen tavaran arvosta. Löytäjän on kuitenkin oltava yksityishenkilö, eli esimerkiksi taksikuski ei voi saada löytöpalkkiota taksistaan löytämästään esineestä.

Junaan, rautatieasemalle tai lentokentälle unohtamiaan tavaroita voi tiedustella Suomen Löytötavarapalvelusta. Lähin toimipiste sijaitsee Helsingissä. (HäSa)

Mainos