Kanta-Häme

Löyttymäen koulun lakkautus sai lopullisen sinetin

Ei auttanut lasten mielenosoitus eikä puolitoista tuntia kestänyt keskustelu. Janakkalan valtuusto päätti äänestyksen jälkeen lakkauttaa Löyttymäen koulun.

Äänestystulos oli selvä: 33 kannatti kunnanhallituksen esitystä koulun lakkauttamisesta, ja kahdeksan oli sitä vastaan. Kaksi valtuutettua äänesti tyhjää.

Koulun lakkauttamista vastustivat kaikki kuusi perussuomalaista valtuutettua sekä kaksi keskustalaista. Irmeli Elo (kesk.) ja Aki Lintumäki (kok.) äänestivät tyhjää.

Oppilaat kolmeen kouluun

Kaksiopettajainen koulu, jossa on kaksitoista janakkalalaista oppilasta, lopettaa siis toimintansa kuluvan kevätlukukauden jälkeen. Syksyllä oppilaat menevät Tanttalan, Leppäkosken tai Heinäjoen kouluihin.

Vaikka keskustelu Löyttymäen koulusta on käynyt vilkkaana koko kevätkauden, oikeastaan jo edellinen valtuusto sinetöi koulun kohtalon. Se ei nimittäin antanut koululle enää määrärahaa ensi syksyksi. Tämä päätös tehtiin budjettikokouksessa viime joulukuussa.

Maanantai-iltaista kokousta seurasi joukko Löyttymäen ja Jokimaan kyläläisiä ja muita Löyttymäen koulun kohtalosta kiinnostuneita. He joutuivat istumaan viisi tuntia, sillä kouluasia oli esityslistan viimeisenä asiana.

Kaksi äänestystä

Asiasta äänestettiin kaksikin kertaa, sillä ensin Eeva-Maria Tuominen (ps.) teki esityksen asian käsittelyn siirtämisestä. Hänen mielestään valtuutetut eivät olleet saaneet riittävästi tietoa eri vaihtoehdoista. Myös päätöksen seuraukset koululaisille ja kunnan taloudelle olisi pitänyt hänen mielestään selvittää paremmin.

Tuominen muistutti myös, että koululle oli aiemmin luvattu armonaikaa lukuvuoden 2014 loppuun. Lisäksi koko kouluverkkoasia oli pitänyt selvittää ennen päätöstä Löyttymäen kohtalosta.

Tuominen huomautti, että mikäli valtuusto päättää koulun lakkauttamisesta, päätöksestä valitetaan hallinto-oikeuteen ja tarvittaessa vielä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Keskustelun aikana kuitenkin huomautettiin, että koulun lakkautus voitaneen toteuttaa suunnitellussa aikataulussa, vaikka päätöksestä valitettaisiinkin.

Tuomisen siirtoesitystä kannatti Marko Ojanen (ps.). Äänestyksessä siirtoesitys kuitenkin kaatui äänin 9-34.

Heinäjoen sisäilmasta epäilyjä

Keskustelua käytiin paljon myös Heinäjoen koulun sisäilmasta. Löyttymäen koulun puolustajat katsoivat, ettei koulun lakkautuspäätöstä tulisi tehdä ennen kuin on varmuus siitä, ettei Heinäjoen koululla ole sisäilmaongelmaa.

Asiasta on keskusteltu kunnanhallituksessa, ja koululla on käynyt kunnan teknisen puolen virkamiehiä. Eeva-Maria Tuominen arvosteli sitä, että terveystarkastajan on määrä käydä koululla vasta toukokuussa.

Tekninen johtaja Juha Prittinen sanoi, että sisäilmaselvitys tehdään vain, kun siihen on jokin selvä syy. Heinäjoella ei tällaista syytä ole tullut esiin. Kukaan ei ole valittanut oireista. Vanhemmilta tai henkilökunnalta ei ole tullut yhteydenottoja.

– Ei meillä ole varaa tutkia huvikseen, Prittinen sanoi.

Erityisopetuksen kustannukset

Valtuutetut vertailivat opetuksen oppilaskohtaisia kuluja. Ne ovat Löyttymäessä noin 15 000 euroa oppilasta kohti. Turengin ja Tervakosken kouluilla kulut ovat vajaat 6 000 euroa.

– Löyttymäen koulun kustannukset vastaavat erityisopetuksen kustannuksia. Tavallisessa koulussa ei voi olla kahtatoista oppilasta, kasvatus- ja koulutuslautakunnan puheenjohtaja Heikki Salmi sanoi.

Ari Laivola (kok.) teki ponsiesityksen koulupiirirajan muuttamisesta niin, että kyläyhteisö säilyisi ehjänä. Tämän ponnen valtuusto hyväksyi yksimielisesti. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic