Kanta-Häme

Löyttymäessä korjataan öljyvahingon jälkiä

Öljyvahingon siivoustyöt jatkuivat maanantaina toista viikkoa entisellä Löyttymäen koululla Janakkalassa. Kunnan kiinteistöpäällikkö arvioi, että purkutyöt saadaan valmiiksi tänään tiistaina.

Vahinko sattui tammikuun lopulla, kun koulurakennuksen kellarissa olevaa öljysäiliötä täytettiin. Silloin öljyä pääsi purskahtamaan ulos säiliöstä tulpasta, joka oli aiemmin jäänyt auki tai joka ei ollut kunnolla kiinni.

Ei täyttäjän virhe

Virhe ei ollut öljysäiliön täyttäjän.

– Säiliöt täytetään täyttöputkesta, jonka pää on rakennuksen ulkopuolella, kertoo kunnan kiinteistöpäällikkö Juha Härkönen. Näin säiliön täyttäjä ei voinut edes havaita öljyvuotoa.

Pelastuslaitos sai tiedon vuotoepäilystä viime viikon maanantaina paikalliselta asukkaalta, joka oli käynyt koululla ja haistanut, ettei kaikki ole kunnossa.

Öljyä oli täyttötilanteessa valunut säiliöstä 65–100 litraa. 35 litraa öljyä kerättiin lattialta heti pois.

– Lisäksi öljyä on imeytynyt lattiabetoniin ja seinän alaosan tiilikerroksiin, Härkönen kertoo.

Delete-niminen yritys on piikannut kellarin lattiaa noin 8–10 neliön verran ja purkanut myös jonkin verran seinää. Lattian alapuolista hiekkatäytettä on poistettu parinkymmenen senttimetrin kerros.

Öljysäiliöt tyhjennettiin ja siirrettiin väliaikaisesti toiseen tilaan koululla. Kun ne myöhemmin siirretään takaisin, niiden alle sijoitetaan metalliset suoja-altaat, jotta vastaavanlaista vahinkoa ei pääse sattumaan enää uudestaan.

Pelleteistä lämpöä

Koulutaloa lämmitetään puupelleteillä siihen asti, kunnes öljylämmitys voidaan jälleen aloittaa.

Juha Härkönen tutustui siivoustöihin maanantaina yhdessä ympäristöpäällikkö Juhani Tammisen sekä Pelastuslaitoksen Paavo Kuusisen kanssa.

– Tulimme siihen tulokseen, että maaperästä otetaan varmuuden vuoksi 2–3 näytettä, ja lisäksi rakennuksen alla olevan kaivon vedestä otetaan näyte.

Lisäksi rakennus ehkä tuuletetaan, ennen kuin kellarin lattia ja seinät rakennetaan uudestaan.

– Kiirettä sillä työllä ei ole, koska rakennusta voidaan lämmittää pelleteillä, Härkönen huomauttaa.

Kunta on tehnyt vahingosta ilmoituksen vakuutusyhtiölleen.

Löyttymäen koulu lakkautettiin viime kevätlukukauden jälkeen. Lakkautuksesta on valitettu Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. (HäSa)

Päivän lehti

1.6.2020