fbpx
Kanta-Häme

Löytyikö Niemenpään Hamppulasta rautakautinen ruumiskalmisto?

Niemenpään Hamppulassa tehtiin tällä viikolla neljä päivää koekaivauksia. Kulttuuriympäristöpalvelut Heiskanen & Luoto oy:n arkeologi Kirsi Luoto, mitä löysitte?

– Löytökohdasta, josta kaivoimme mahdollista ruumishautausta, vastaan tuli maantasainen kiveys. Siitä löytyi palanutta luuta, saviastiankappaleita ja pronssiesinelöytöjä.

– Kertaalleen kaivetusta kohdasta löytyi joko palamatonta tai palanutta luuta sekä pronssipinsetit.

Millaisia johtopäätöksiä löydöistä voi vetää?

– Kyllä ne viittaavat vahvasti siihen, että kyseessä olisi kalmisto, mutta tämä tieto tarkentuu syksyn mittaan.

– Luututkija eli osteologi pystyy tekemään lopullisen määritelmän, onko kyseessä ihmis- vai eläinluut ja myöskin sen, ovatko ne olleet tulessa vai ei. Jos luut ovat palaneita, ne ovat palaneet huonosti.

Kuinka prosessi etenee?

– Talven aikana tehdään löytöaineistotutkimuksia, analysoidaan tiedot, kootaan löytöluettelot, kirjoitetaan kaivausraportti ja piirretään kartat puhtaaksi.

– Mutta kun luut päätyvät aikanaan osteologille, ratkeaa lopullisesti, mistä on kyse.

Mitä kaivauspaikoille tapahtuu?

– Kiinteä muinaisjäännösstatus ehdottomasti säilyy. Tällä kertaa emme pystyneet varmuudella osoittamaan, että alue jatkuisi laajemmalle. Pieni kaivausalue, johon keskityimme näiden neljän päivän aikana, säilyy siellä. Sitä ei uhkaa maankäyttö. Se on siten suojattu.

Miten arvotat tässä vaiheessa löydöksen merkittävyyden?

– Kyllä tällaisen nuoremman rautakauden kalmiston löytyminen aina merkittävä asia on. Ne kertovat yhteisön tavoista ja niiden kautta voidaan parhaassa tapauksessa lähestyä jopa yksilöä.

– Joskin on todettava, että Kanta-Hämeessä kalmistoja tunnetaan jo ennestään. Tämä täydentää mukavalla tavalla kuvaa siitä oman alueensa nuoremman rautakauden ajasta. HÄSA

Menot